Kényelem gombnyomásra: okosotthonok távoli vezérlése

Mobiltelefonos alkalmazással rendet tarthatunk házunk környékén, akár házon kívülről is.

Ajtót nyithatunk a nappaliból, üzenetet kapunk, ha bekapcsol a füstjelző vagy kilométerekkel távolabbról kikapcsolhatjuk az áramot, ha úgy felejtettük. Többek között ezen funkciók már a való életben is elérhetők. A folyamatos technológiai újításoknak köszönhetően az eszközök közötti hálózat egyre gyorsabb és nagyobb sávszélességgel rendelkezik. A modern érzékelőkkel ellátott áramkörök gazdaságosabbak és egyre több berendezéssel köthetők össze. Az okostelefonok fénykorukat élik, olyan komfortos életminőséget nyújtanak, amiben akárhonnan és akármikor irányíthatunk más-más eszközöket: tabletek, televíziók, zárak, háztartási cikkek, füstérzékelők, termosztátok, videókamerák, izzók – a lista szinte végtelen.

Nem csak kényelmes még környezettudatos is

A kényelem, a biztonság és a költségspórolás mellett a funkció energiahatékony és környezettudatos is. 2008-ban már jóval több csatlakoztatott rendszerről számoltak be a statisztikák, mint ahány ember és a Földön. A Gartner piackutatói szerint pedig ez a szám folyamatosan emelkedik és emelkedni is fog. Az előrejelzések szerint 2020-ra már mintegy 26 milliárd csatlakoztatott és egymással kommunikáló készülékkel kell majd számolni.

A tabletek és okostelefonok elterjedése rohamos mértékben nő. Ezzel egyetemben az épületvezérlési fejlesztések is újabb és újabb vívmányokkal állnak elő, amelyeket próbálnak minél jobban a pörgős, rohanós életvitellel összehangolni.

A KNX Building Control App alkalmazást használók például vezérelhetik a  világítást és a hőmérsékletet,  vagy megnézhetik az energiafogyasztást vizuálisan. Az alkalmazás továbbá lehetővé teszi a helyiségek vagy területek elnevezését, hozzájuk az ideális funkciók rendelhetők, valamint más-más személyekhez kapcsolt egyedi konfigurációk létrehozására is alkalmasak: azaz innovatív és kényelmes épületvezérést érhetők el általa.

- 2015-10-19

Tipp