Kényelmesek a magyarok – nem szelektálunk, pedig lehetne

szelektív hulladék

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesület (IKSZ) legújabb országos felmérése furcsa eredményeket hozott. A reprezentatív kutatás ugyanis rávilágított arra, hogy bár a magyarok többsége tisztában van vele, hogy az italos kartondobozok szelektív hulladékként kezelhetőek, mégis a kommunális kukákba hajítják azokat.

Az IKSZ jelentéséből kiderül, hogy a magyar lakosság mintegy 96%-a el tudná érni és ki tudná használni a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, 46%-uk mégsem gyűjti szelektíven a gyümölcsleves és a tejes dobozokat. A legmegdöbbentőbb az az adat, hogy még azok körében is a kommunális szemétbe kerül minden harmadik doboz, akik egyébként otthonukban szelektíven gyűjtik a keletkezett hulladékot.

Nem elég erős a környezetvédelem iránti elkötelezettség

A felmérés arra is rámutatott, hogy egy magyar család esetében átlagosan húsz darab italosdoboz ürül ki havonta. A megkérdezettek 54%-a mondta, hogy a szelektív gyűjtőbe dobja ezeket, 33%-uk szerint nincs lehetőségük otthonukban a szelektív gyűjtésre, 27%-uk az ismerethiányt jelölte meg a nem gyűjtés okaként, 43%-uknál nem volt elég erős a környezetvédelem iránti elkötelezettség, míg 66%-uk pusztán a kényelmetlenségek miatt nem gyűjti különválogatva a hulladékot.

A kényelem a fontos

A válaszokból az is leszűrhető volt, hogy szívesebben gyűjtik azok szelektíven a szemetet, akiknek a háznál van erre lehetőségük, és nem kell messzebbre menniük.

A demográfiai adatokat megvizsgálva azt láthatjuk, hogy főleg a 30-39 éves korosztályra, a fővárosiakra, a főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezőkre, valamint a gyereket nevelőkre és a nagycsaládosokra jellemző a szelektív hulladékgyűjtés.

Elmaradtunk az Európai Uniós átlagtól

A reprezentatív online felmérést az IKSZ a TNS Hoffmann kutatócéggel közösen, 2016 márciusában, 1000 fő megkérdezésével végezte. Az adatgyűjtés célja az volt, hogy megtalálják a válaszokat arra, hogy a magyar lakosság miért nem gyűjti szelektíven az italos kartondobozokat, jelenleg ugyanis e téren igen csak el vagyunk maradva az Európai Uniós átlagtól. A válaszokból az IKSZ igyekszik leszúrni a tanulságokat, és olyan megoldásokat találni, melyekkel növelhető ezen csomagolóanyag újrahasznosításának aránya.

- 2016-05-02

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>