Kétszeresére kell növelni a megújuló energiafelhasználást 2020-ig

A megújuló energiaforrások nagyobb arányban való lakossági, vállalati és közszférabeli hasznosítása a cél.

A legfrissebb adatok szerint a zöldenergia a hazai energiafelhasználás mindössze 6%-a, ezért Magyarországnak legalább kétszeresére kell növelnie teljesítményét a következő öt évben ahhoz, hogy elérje a Nemzeti Reform Programban kitűzött 14,65 százalékos célértéket. Ahogy a Multicontact Consulting szakértői kiemelik, az alacsony széndioxid-kibocsájtású gazdaságra való áttérésben fontos szerep jut a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében energetikai fejlesztésekre fordítható mintegy 308 milliárd forintnak. A Nemzeti Reform Program további célokat tűz ki az energiahatékonyság, illetve a klímavédelem jegyében.

Ehhez kapcsolódnak továbbá a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) energetikai K+F+I és a vállalkozások energetikai pályázatai, valamint a Terület- és Település-fejlesztési Operatív Program (TOP) a kevésbé fejlett régiók megújuló energiafelhasználását ösztönző felhívásai. – Az a diverzifikált energiahálózat, amelynek kiépítéséhez a KEHOP is nagyban hozzájárul, hatalmas lépést jelentene a hazai energiahatékonyság, az intelligens energiahasználat és a megújuló energiaforrások felhasználása terén. Mindez pedig nem csak a klímavédelemben, de az energiaimport csökkentése révén a magyar külkereskedelmi mérleg, valamint a fogyasztói energiaárak szempontjából is jelentős előnyöket eredményezhet  –emelte ki Kocsis Zsuzsanna Multicontact Consulting szakértő.

Hazai energiagazdálkodás módosítása

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program több területen kíván módosítani a hazai  energiagazdálkodáson. A programban a megújuló energiaforrásokra épülő energiatermelő üzemek létesítését és korszerűsítését célozták meg, továbbá mindezek országos hálózatba való integrálát, amellyel bővülne a magyar zöldenergia-termelés.

Az épületenergetikai fejlesztések is jelentős szerepet kapnak, melyek a köz- és lakóépületek energiafelhasználásának korszerűsítését foglalja magában mind a fűtés és a világítás területén. Kulcsfontosságú elem a távhő és hőellátó rendszerek modernizációja, amely a hálózati veszteségek csökkentése terén a szigetelési és infrastruktúrafejlesztési munkákon túl a különféle telemechanikai – új típusú, a villamosenergia- és üzemirányító rendszerről valós idejű információkat biztosító – eszközök bevezetését is érinti.  Mindezek erősítésére a KEHOP szemléletformálási programokat is indít.

A KEHOP és a Nemzeti Reform Program ösztönözné a víz-, szél- és napenergia felhasználása mellett a biomassza és biogáz, és a hazánk adottságai révén nagy potenciált jelentő geotermikus energia hasznosítását is. A Nemzeti Reform Programban vállalta azt is, hogy 2020-ig az üvegházhatású gázkibocsátás mértékét a 2005-ös szinthez képest csak maximum 10 százalékkal növeli, és 18 százalékos energia-megtakarítást ér el.

– A Nemzeti Reform Programban meghatározott három kritérium teljesítése komoly kihívást jelent a magyar energiaszektor számára mind technológiai, mind szabályozói, mind pedig hálózatszervezési és folyamatmenedzselési szempontból. Mindezeknek akkor tud Magyarország megfelelni, ha már rövid távon komoly szemléletváltás megy végbe a hazai energetikában, illetve nagyban segítheti a folyamatot az intelligens energiagazdálkodás modelljének felépítése is – ismertette a szakértő.

 

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>