Kezdődik a nyári időszámítás

Ne felejtsük, március 27-én, hajnali 2 órakor 3 órára kell előreállítani az órákat.

Az 1980 óta hazánkban is alkalmazott óraátállítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, tehát reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell a világítást használni, közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Valóban spórolunk az óraátállítással?

A Mavir munkatársai évtizedek óta feljegyzik és elemzik a fogyasztási adatokat, melyekből egyértelműen kiderül, hogy az óraátállítással hazánk egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását, azaz csaknem 30-40 ezer háztartás éves felhasználását, 120 megawattórát képes megspórolni. Ez a mennyiség hozzávetőleg egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztását teszi ki.

Becslések szerint akár 4-5 milliárd forintot is megtakaríthatnak a fogyasztók a nyári időszámítás idején a villamosenergia-költségeikből. Mindez nemcsak gazdaságosabb módszer, hanem környezetbarát is, ugyanis az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár.

Változik a menetrend is

Az óraátállítás a közösségi közlekedés menetrendjét is befolyásolja. Változik a MÁV menetrendje, tájékoztatásuk szerint a hajnali 2 óra előtt Budapestről Szobra és Ceglédről Szolnokra induló egy-egy szerelvény a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb hatvan perccel később érkezik a célállomására. Az eredetileg hajnali 2-3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat pedig 3 órakor indítják.

Az órák előre állítása a Magyarországról induló és ide érkező nemzetközi szerelvényeket is érinti: a Dacia nemzetközi vonatok, a Corona IC, az Ister EuroNight (EN), a Kálmán Imre EN, a Beograd gyorsvonat, a Metropol EN, a Latorca IC és a Traianus-Bononia IC várhatóan egyórás késéssel éri el a budapesti, illetve a külföldi végállomását. A Budapestről induló, Varsón át Moszkvába közlekedő Varsovia EuroCity vonatok oroszországi menetrendje is változik a nyári időszámítás bevezetésével, mivel Oroszországban nem állítják át az órákat.

Az energiatakarékosság a cél

Az óraátállítás és a nyári időszámítás ötlete Benjamin Franklintől ered, ő vetette föl elsőként 1784-ben, amikor még a gyertyákkal akart spórolni. A későbbiekben a módszert végül valóban az energiaköltség csökkentés miatt vezették be.

- 2016-03-26

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>