Ki a zöldebb, én vagy te?

Zöldülnek a technológiai vállalatok

A technológiai óriások versengése nem újdonság, most viszont valami nagyon jó származhat belőle. Egy zöldebb jövő.

Egymást igyekeznek felülmúlni az óriási technológiai cégek, ám ezúttal a minél energiahatékonyabb működés a cél. Az élen a Microsoft áll, a vállalat már 2014 óta kizárólag megújuló forrásokból fedezi energiaigényét. A cég zöldülése összetett: egyrészt zöld áramot vásárol, másrészt óriási adatközpontjainak fele részben saját előállítású zöld energiával működik. Emellett a Microsoft több megújuló energiával foglalkozó projektet is finanszíroz, valamint Szilikon-völgyi központjának tetejét is beborította napelemekkel.

Giga Apple erőmű Kínában

Az Apple sincs már messze a végső céltól, energiaszükségletének mintegy 93 százalékát már megújuló energiaforrásokból fedezi a vállalat. Sőt 23 országban létesítményei már elérték a 100 százalékos arányt. Az Apple is nagy figyelmet fordít a zöld projektekre, legutóbbi beruházásuk egy 40 megawattos naperőmű volt Kínában, mely egymagában képes annyi energiát termelni, amennyi elég a cég helyi üzemeinek és boltjainak energiaszükségletét kielégíteni. A nap mellett más forrásokat is igyekszik a vállalat kihasználni: Kaliforniában szélerőművek, Oregonban vízerőművek, míg Észak-Karolinában biogáz üzemek látják el energiával az Apple létesítményeit.

Zöld adatközpont

A Facebook ugyan még nem közelíti meg a Microsoft vagy az Apple eredményeit a zölddé válás terén, de a cég esetében is gyors tempóban növekszik a megújuló energia szerepe. 2014-ben már 50 százalékosan állt a vállalat, a hosszú távú cél azonban náluk is az, hogy végül teljes mértékben zöld energiát használjanak fel a cég energiaszükségleteinek kielégítésére. Az új projektek esetében erre már nagyon ügyel a Facebook, a legújabb, ötödik adatközpontjuk már csak megújuló energiával működik, ezt egy 200 megawattos szélerőmű-park garantálja majd.

Dollármilliók a megújuló energiákra

A Google-nak még igen nagy utat kell megtennie céljáig, miszerint 100 százalékig zöld lehessen a vállalat, jelenleg 35 százalékon állnak. Holott a tech óriás vásárolja a legtöbb zöld energiát. Ez nagyságrendileg annyi, mintha egy millió autót kivonnánk a forgalomból. A vásárlás mellett a Google is dollármilliókat áldoz a zöld energia termelésére is. Elsősorban nap- és szélenergia erőműveket építenek a világ minden táján, Kenyában például az ország történetének legnagyobb privát beruházása fűződik a cég nevéhez, mégpedig egy óriási szélerőmű-park képében.

- 2016-10-03

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>