Ki lehet energetikai szakreferens?

Hogyan válasszon energetikai szakreferenst?

Az energetikai szakreferens munkajogi és társasági jogi szempontból független módon látja el feladatait a szakreferens foglalkoztatására kötelezett gazdálkodó szervezeteknél. Az energetikai szakreferens tevékenységét természetes személy és gazdálkodó szervezet is elláthatja. Természetesen vannak kizárólag természetes személyhez, illetve természetes és jogi személyhez egyaránt köthető feltételek.

Az energetikai szakreferensnek szükséges az alábbi 4 pontnak együttesen megfelelnie:

 • Természetes személy vagy gazdálkodó szervezet
  Gazdálkodó szervezet energetikai szakreferensnek kizárólag akkor minősülhet, ha vele az energetikai szakreferensi tevékenység végzésére jogosult természetes személy munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban vagy társasági jogi jogviszonyban áll.
 • Szakmai képzettsége meghatározott
  A képzettségek felsorolása itt található: Ki lehet energetikai szakreferens?
 • Szakmai gyakorlatát igazolni tudja
  (Minimum 3 év és energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlat.)
 • Leteszi a kötelezően meghatározott szakmai vizsgát.
  (A szakmai vizsgát első alkalommal 2017. június 30-ig kell teljesíteni.)

Az energetikai szakreferensi tevékenység ellátását a jogszabályok nem kötik névjegyzékbe vételhez! A hivatal csak az auditorokról állított fel jegyzéket. Természetesen ebből is lehet szakreferenst választani, azaz energetikai auditor is lehet ugyanannál a cégnél  energetikai szakreferens. Ennek több előnye is van a szakreferens foglalkoztatására kötelezett gazdálkodó szervezetek számára. Erről bővebben alábbi cikkben olvashatnak: Lehet-e az energetikai auditor szakreferens?>

- 2017-05-14

Tipp