Kínában a legmagasabb a szélenergia-termelés

A soron következő ötéves tervben a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a szélenergia kapacitás növelése a cél Kínában.

A megújuló energiaforrásokra támaszkodó ázsiai országban a  tervek szerint idén 22 százalékkal emelnék a beépített szélenergia-termelő energiatartalékok szintjét. A kínai energiahivatal is megerősítette az információt, szerintük ez egészen pontosan 30,83 gigawatt új pluszt jelent majd a rendszerben.

A tavalyi 63 gigawatt méretű iparági kapacitásbővülésnek csaknem a felét (30,5 gigawatt) Kína adta. Ezzel meg is előzte az EU-t, mivel a teljes beépített kapacitásuk így 145,1 gigawatt lett, szemben az európai uniós tagországok összesített 141,6 gigawattjával.

– A cél nagyon magas – mondta  a kínai tervekkel kapcsolatban megszólaltatott beruházási szakértő, Shi Yan. Ez viszont nem jelenti azt, hogy lehetetlen teljesíteni: a nemrég elfogadott 13. ötéves terv, amely a World Resources Institute (WRI) olvasatában azt fogalmazta meg, hogy 2016-2020 között végigvezeti az országot a következő gazdasági és társadalmi fejlődésen, magában foglalja azokat az új megújuló energiás számokat is, amelyekben a szélenergiás vállalások beleszámítanak.

Az új ötéves tervben szerepel az is, hogy a kínai energiamixben 15 százalékkal csökkenteni kell a szén felhasználását – a 2015-ös értékekhez képest.  A WRI úgy véli, hogy ezzel az ország szén-dioxid kibocsátási intenzitása valójában 48 százalékkal lesz csökkenthető, amivel Kína meg is haladja az eredeti 2020-as vállalásait.

 

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>