Klíma helyett hűtőruha

Klíma helyett hűt a ruha

Hűvösen tartó, műanyagalapú textil ruhaanyagot fejlesztettek ki a s Stanford Egyetem mérnökei, az innovatív megoldás kiválthatja a klímát.

Az alacsony költségen előállítható anyagról így nyilatkozott Yi Cui, az egyetem professzora: “Ha lehűtesz egy embert, ahelyett, hogy a helyet hűtenéd le, ahol él vagy dolgozik, energiát spórolsz meg”. Ezzel a tulajdonságával pedig az innovatív matéria alternatívát jelenthet a rengeteg energiát igénylő légkondicionálással szemben.

Hűsítő textil

A Science magazinban közzétett tanulmány szerint az új anyag a jelenleg ismert természetes vagy szintetikus szöveteknél jóval hatékonyabban képes viselője testhőmérsékletét lehűteni, ráadásul mindezt úgy, hogy közben nem akadályozza az izzadtság elpárolgását sem a ruhán keresztül, valamint átengedi az emberi test által infravörös sugárzás formájában kibocsátott hőt is. Ezek a sajátosságok teszik lehetővé, hogy aki az új műanyag textilt viseli, az 2,2 Celsius-fokkal hűvösebbnek érzi a levegőt, mintha pamutruhában lenne.

„Amikor egy irodában ülünk, a test hőjének 40-60 százalékát infravörös sugárzásként adjuk le” – mutatott rá a cikkben Shanhui Fan tudós, aki a látható és a láthatatlan fénnyel foglalkozó fotonika területére specializálódott. Az egyetem professzora ehhez még hozzáfűzte, hogy ennek ellenére mostanáig csak nagyon kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy miként befolyásolhatóak a különféle ruhaanyagok hősugárzási tulajdonságai.

Lélegzik és hűsít

Ahhoz, hogy a csomagolóanyagként is használt polietilén ruhaként is megállja a helyét, a kutatók a nanotechnológiát, a fotonikát és a kémiát hívták segítségül. A cél az volt, hogy a szövet ne csak a hősugárzást engedje át, hanem a levegőt és a vízpárát is, valamint látható fényben ne legyen áttetsző. Mindehhez egy speciális nanostruktúrával bíró, az akkumulátorgyártásban használt, látható fényben nem átlátszó, de az infravörös sugarakat áteresztő polietiléntípust kezeltek különféle vegyszerekkel – az eredmény pedig egy háromrétegű, lélegző szövet lett.

A kutatók szerint a mintegy 2 Celsius-fokkal hidegebb hőérzet már elegendő ahhoz, hogy a ruha viselője ne érezze szükségesnek a klímaberendezés elindítását, s ezzel jelentős energiát spóroljon meg. A csapat a jövőben a dizájnra helyezi a hangsúlyt: több színben és változatosabb formában szeretnék előállítani a hűsítő anyagot.

- 2016-09-19

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>