Klímacsúcs Párizsban

Sürgősen egységes döntésre van szükség a klímaváltozással kapcsolatban.

2015. november 30. és december 21. között az ENSZ-klímacsúcsot Párizsban rendezik meg, melynek záróokmánya az 1997-es Kiotói Egyezményt váltja fel. (A Kiotói Egyezmény  a fejlett országokat tömörítő, nemzetközi egyezség, melyben a résztvevő, iparosodott államok kötelezik magukat arra, hogy széndioxid-kibocsátásukat az aláírást követő évtizedben 5,2 százalékkal az 1990-es szint alá szorítják vissza.)

Az év végi eseményen az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékének korlátozásáról terveznek megállapodni az ENSZ tagállamok, miszerint a Föld éghajlatának az átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti időkhöz képest maximum két Celsius-fokkal lehet magasabb.

Klímavoks

A Föld védelméért Al Gore volt amerikai elnök kezdeményezésére aláírásgyűjtő akció indult, ahol a világ vezetőinek együttműködését lehet kérni. A kampányhoz Magyarország is csatlakozott. A cél: egymilliárd aláírás megszerzésével az összeülő vezetők közös cselekvésre buzdítása. Amennyiben valaki csatlakozni szeretne, regisztrálnia kell az „Élő bolygónk” honlap Klímavoks oldalára, amit követően egy visszaigazoló e-mailben bizonyosodhat meg szavazata leadásáról. A globális felmelegedés komoly fenyegetést jelent, ezért szükség van a párizsi klímacsúcson résztvevő vezetők közös, határozott és célratörő megállapodására.

A kutatók előrejelzése szerint 2020-ig van esély arra, hogy a globális felmelegedést megállítsák. Ha a Föld átlaghőmérséklete két Celsius-fokkal magasabb lenne, az katasztrofális következményeket vonna maga után: olyan mértékű változás következne be, amelyre sem a növény- és állatvilág, sem pedig az emberiség sem áll készen. A tudósok számításai alapján 2050-re a tengerszint akár 30 cm-el is megemelkedhet, amely az összes kikötővárost és partvidéki települést elmosná.

 

- 2015-11-24

Tipp