Klímamegállapodás a párizsi klímacsúcson – környezetvédelem

Összeolvad a Tesla és a SolarCity

December 12-én elfogadta az ENSZ 21. klímakonferenciáján résztvevő 195 ország a klímavédelmi megállapodást, amelyben kötelezik magukat a légkör felmelegedése elleni harcra.

 Ahogy körbenézek a teremben, látom, hogy pozitív a hangulat, nincs ellenvetés, a párizsi klímamegállapodást elfogadtuk – mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter, az ENSZ 21. klímakonferenciájának elnöke. Álló tapsviharral fogadták a bejelentést a résztvevők. A külügyminiszter hozzátette, habár ez csak egy kisebb lépés, mégis hatalmas dolgokat lehet majd elérni a jövőben. – Ez egy kis kalapács, de nagy dolgokra lehet képes – mondta, és a kalapáccsal jelképesen leütötte a klímaegyezmény elfogadását. Al Gore volt amerikai alelnök fantasztikusnak nevezte a történteket. A hírügynökségek történelmi jelentőségűnek tartják a megállapodást, amelynek tervezetét a házigazda Franciaország még annak elfogadása előtt ambiciózusnak és kiegyensúlyozottnak minősítette.

A felmelegedés csak 1,5 fokos legyen…

Az ENSZ november 30-án kezdődött 21. klímakonferenciája a Párizs környéki Le Bourget városban a tervek szerint péntek este ért volna véget, de lezárását előrelépés hiányában szombatra halasztották el. Az utolsó plenáris ülés előtt a két nagy környezetszennyező ország Kína és India, valamint az egyik legjelentősebb olajtermelő Szaúd-Arábiát is magában foglaló fejlődő országok csoportja, a G77+Kína elmondta, elégedettek a klímamegállapodás végleges tervezetével.

A született egyezmény megerősíti azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. Utóbbi belefoglalása a megállapodásba a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt. Őket több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, majd az Egyesült Államok is támogatták. Péntek este a legjelentősebb fosszilis energiatermelők, Szaúd-Arábia, Venezuela, India és Oroszország azonban még nem akarták támogatni.

Fejlődő országok technológiai átállásának támogatása

Az évi 100 milliárd dolláros támogatás, amelyre az északi fejlett országok tettek javaslatot a déli, fejlődő országok technológiai átállásának finanszírozására 2020-ig egy lépcsőfok, az új számszerűsített célt legkésőbb 2025-ig meg kell határozni, jelentette be az javaslat ismertetésekor Laurent Fabius. A kötelezettségvállalásokra 2025-től vonatkozó ötévenkénti felülvizsgálat is belekerült a megállapodásba. Kiemelte, hogy a megállapodás az egész világ számára elengedhetetlen. A jövőben segíteni fogja a szigetországokat abban, hogy védekezni tudjanak a partjaikat fenyegető tengerszint-emelkedés ellen, pénzügyi segítséget biztosít Afrikának, támogatja Latin-Amerikát az erdők megőrzésében, és az olajtermelőknek is segít energiatermelésük diverzifikálásában. Továbbá hangsúlyozta, hogy a megállapodás az élelmezésbiztonság, a szegénység elleni küzdelem, az alapjogok és végül a béke területén is rendkívüli jelentőségű.

A világ országai most először írtak alá globális klímavédelmi egyezményt. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal és a környezetkímélő technológiákra való átállással párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

- 2015-12-13

Tipp