Klímaváltozás magyar szemmel

Geotermikus energia

A globális felmelegedésre a kutatóktól és a tudósoktól várják az emberek a megoldást –  erre a következtetésre jutott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) felmérése.

Baranyai Nóra és Varjú Viktor, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének munkatársai múlt év végén készítettek elemzést arról, hogyan viszonyulnak az emberek hazánkban a klímaváltozáshoz. A vizsgálatban 3269 fő vett részt, akik nemre, korcsoportra és településtípusra nézve is pontosan reprezentálja a 15 évnél idősebb magyar lakosságot.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek 2%-a nem hallott a problémáról, 8%-ának pedig habár ismerősen csengett a kifejezés, nem tudják pontosan, mit is takar ez a jelenség. A válaszadók 7%-a nem tudott egyetlen okot sem megnevezni, mi miatt zajlik a klímaváltozás.

Nem a klímaváltozás a legnagyobb gond az emberek szerint

Az emberek többsége habár viszonylag fontos és aktuális társadalmi problémának tartja a klímaváltozást,  nem ezt ítélik a legnagyobb problémának. A felmérés alapján  az alábbi rangsor állt össze:

  1. egészségügy helyzete
  2. elszegényedés
  3. környezetszennyező életmód
  4. pazarló életmód
  5. munkanélküliség
  6. klímaváltozás

A kutatók szerint ez alapján kijelenthető, hogy Magyarországon a lakosság többsége figyel a környezettel kapcsolatos kérdésekre, ugyanis a válaszadók 40 %-a  ért egyet teljesen azzal a kijelentéssel, amely szerint “majdnem minden, amit a modern életben csinálunk, árt a környezetnek”.

A felmérésben résztvevők 70,8 %-a hajlandó lenne drágábban vásárolni termékeket és igénybe venni szolgáltatásokat, ha ezáltal mérséklődnének a klímaváltozás jelentette kockázatok. Az eredmények azt mutatják, minél jobb valakinek az anyagi helyzete, minél képzettebb és minél kedvezőbb a foglalkozási státusza, annál inkább hajlandó plusz áldozatokat hozni. A “nem baj, ha a klímabarát termék vagy szolgáltatás többe kerül” attitűd valamelyest erősebben jellemző a férfiakra, a fiatalokra és az aktív dolgozókra, valamint a Budapesten, Csongrád, Fejér és Pest megyében élőkre.

A válaszadók elsősorban nem saját feladatuknak tartják a globális felmelegedés elleni küzdelmet. A kutatás szerint a lakosság a saját felelősségét egy szintre helyezi a politikusokkal és a kormánnyal. Azonban a klímaváltozás problémáinak megoldásában elsősorban a kutatóktól, tudósoktól várják legtöbbet.

- 2016-02-27

Tipp