Környezetbarát közlekedés

A környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, és ez a fontos téma az élet minden területét érinti. Így természetesen a közlekedést is. Sőt! A közlekedés felelős az Európai Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásának 21 százalékáért. Ez a szám pedig megmutatja, mennyire nem elhanyagolható tényezője ez a környezetvédelemnek. A legnagyobb ludas pedig a közúti közlekedés…

A globális felmelegedés egyik okozója a városi közlekedés. Márpedig az európai emberek mintegy 70 százaléka él városban, így nem meglepő, hogy a változtatásban is nagy szerep jut majd a városoknak és az ott élőknek.

De mire is kell itt gondolnunk? Az autók számának növekedése hozta magával azokat a negatív hatásokat is, melyek a környezetszennyezés alappillérei. Ilyenek például a forgalmi dugók vagy az útvonalhálózatok folyamatos bővítése és kiépítése. De az autózás emellett energiapazarló és drága mulatság, ráadásul a nagyvárosokban még a lassúsága is a rovására írható.

A hagyományos gépjárművek használat közben nagy mennyiségű szén-dioxidot engednek a levegőbe, de emellett még más, szennyező anyagot is kibocsátanak, mint például az el nem égett üzemanyag maradékát és nitrogén-oxidot, melyek számlájára írhatók a magas ózonértékek, de ezek a gázok az egészségre is felettébb ártalmasak.

Az egyik megoldást az jelenthetné, ha sikerülne az embereket arra ösztönözni, hogy minél kevesebbszer üljenek volán mögé, és inkább a tömegközlekedési eszközöket válasszák vagy közlekedjenek gyalog, illetve kerékpárral.

Az egyik leginkább környezetkímélő tömegközlekedési  mód a vasút, mely az ingázás során nyújthat alternatívát a városok és település közötti közlekedés megvalósításához. A városon belüli mozgáshoz pedig kiváló választás a kerékpározás, mely számtalan előnnyel bír:

 • serkenti a vérkeringést,

 • a reflexműködést tréningben tartja (egyensúlyozás, mozgáskoordináció)

 • teljesítőképességet növeli

 • jót tesz a gerincnek

 • nem bocsát ki káros gázokat

 • nem használ el fosszilis energiahordozókat

 • a kerékpár szinte száz százalékban újrahasznosítható

 • forgalmi dugókban gyorsabb, mint az autó

Szerencsére már hazánkban is egyre több kerékpárost látni az utakon, ami talán előremozdítja azokat a környezetvédelmi törekvéseket, melyek a közlekedés alternatív módszereit hivatottak népszerűsíteni.

- 2013-06-02

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>