Környezeti, közlekedési és energiahatékonysági beruházások

Az önrészt is beleszámolva 2014 és 2020 között összesen 2400 milliárd forint uniós támogatás nyerhető el környezeti, közlekedési és energiahatékonysági beruházásokra – derült ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményéből.

A forrásokra az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében lehet pályázni; mindkét program a minisztérium vezetésével és az Európai Unió jóváhagyásával jött létre.

Az IKOP, mely 1032 milliárd forint uniós forrást mozgósít, többek között az országhatár és a megyeközpontok bekötéséhez szükséges, az összegből egyebek mellett még hiányzó útszakaszokat építenek, villamosítják a vasútvonalakat, elővárosi motorvonatokat és helyi buszokat vásárolnak, valamint személyszállítási csomópontok és átszállási kapcsolatok kialakítását is támogatják majd.

Ahogy az NFM tájékoztatott, a fejlesztésekkel országszerte javul majd a nagyvárosok és a kiemelt gazdasági térségek közúti elérhetősége, nő a közösségi közlekedés színvonala, valamint a magyar vasúthálózaton csökken az utazási idő. Az IKOP a korábban megkezdett, szakaszokra bontott projektek folytatását is támogatja az újabb beruházások előkészítése mellett.

A KEHOP 997 milliárd forintból valósul meg, összegéből javarészt ár-, belvíz- és katasztrófavédelmi, illetve ivóvíz- és szennyvízkezelési célokat valósítanak meg, de hulladékártalmatlanításra vagy hasznosításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, épületenergetikai korszerűsítésekre, valamint természetvédelmi célú beruházásokra is fordítható a forrás.

Újdonság a 2014-2020-as időszakban, hogy az uniós források lakóépületek energetikai célú korszerűsítésére is felhasználhatóak lesznek.

A KEHOP programmal továbbá majdnem 1,1 millió árvízi kockázatoknak kitett területen élő állampolgár személyi- és vagyonbiztonsága javul, ezzel Magyarország eleget tesz majd az ivóvíz és szennyvíz területen előírt uniós derogációs követelményeknek.

- 2015-03-08

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>