Környezetvédelmi rekordot állított fel Costa Rica

Costa Rica környezetvédelmi mérföldkövet ért el, a közép-amerikai állam ugyanis idén csupán megújuló energiát használt fel energiaszükségletének a kielégítéséhez.

A nemzeti áramszolgáltató március 30-án tette közé a hírt, miszerint az év eddig eltelt 75 napján nem nyúltak fosszilis energiaforrásokhoz, ez pedig eddig példátlan eredménynek számít, a Föld egyetlen országa sem tudott elérni még ehhez hasonlót. „Eddig 2015 teljesen környezetbarát év az elektromos áramot tekintve” – olvasható a közleményben.

Ahogy az a The Daily Telegraph brit napilag honlapján is olvasható, Costa Rica többek között annak is köszönheti kiváló eredményét, hogy a térségben heves esőzések voltak az év első három hónapjában, és ez nagyban támogatta a vízerőművek termelését. Márpedig az ország áramellátásának mintegy négyötödét szolgáltatják a vízerőművek. A maradékot többek között geotermikus forrásokból állítják elő, hiszen számos aktív vulkán is található a térségben, de ezeken túl még a szélenergiát, a napenergiát és a biomasszát is felhasználják az áramtermeléshez.

Az egyik legzöldebb állam Costa Rica

Ezt a környezetvédelmi rekordot aligha érheti el könnyen más állam. Costa Ricában ugyanis minden adott: kedvező fekvéssel és alacsony, mindössze 4,8 milliós lélekszámmal rendelkezik, valamint a trópusi éghajlatából és a hegyvidéki fekvéséből adódóan is szerencsés helyzetben van. Ráadásul csak nagyon kevés részét teszi ki iparának az energiaigényes nehézipar, az ország inkább a turizmusra, a mezőgazdaságra, illetve az Intel mikroprocesszor vállalatra alapoz.

Az eredmény azért is megdöbbentő, mert Latin-Amerika egyik legfejlettebb államában tavaly az áramellátás mindössze hat százalékát fedezték csak megújuló energiákból, de még így is a világ öt „legzöldebb” állama közé tartozik.

- 2015-04-04

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>