Korszerűsítene? Energetikai pályázat indul!

Energetikai pályázat

Hazánkban igen magas az energiagazdálkodás szempontjából gyenge lábakon álló épület, ezt támasztotta alá a tavaly megjelent Nemzeti Épületenergetikai Stratégia is, melyből kiderült: a házak közel egynegyede még 1945 előtt épült, csaknem fele pedig 1946 és 1980 között. Az akkori hőtechnikai követelményeknek megfelelő épületek azonban igen csak pazarlóak.

Ezen kíván változtatni a nyáron induló, a családi házak energetikai korszerűsítését segítő pályázat, melynek keretében kétezer család részesülhet anyagi támogatásban. A sikerrel pályázók legfeljebb 2,5 millió forintot vehetnek igénybe, az Otthon Melege program pályázatának keretösszege összesen 5 milliárd forint.

Komoly megtakarítások

„Mindenképpen komoly előrelépésről van szó, mert ugyan a pályázat kerete egyelőre szerény, a komplex korszerűsítést támogatja. Tehát nem csak a kazáncserét vagy az ablakcserét segíti, hanem minden olyan beruházást, amely energiahatékonyabbá teheti a családi házakat” – mondta az MNO-nak Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének tagozati elnöke. Hozzátette: „A maximum 2,5 milliós támogatási összegből az is következik, hogy egy családi ház felújítása – az ennél elvárt 55 százalékos önerőt figyelembe véve – 5 millió forintból is történhet. Ez pedig már komoly energiamegtakarítást eredményező, összetett munkálatokat is jelenthet.”

Mely családi házak támogathatók?

A pályázaton kizárólag a hagyományos technológiájú, 1996 előtt épült és 1995. december 31. előtti építési engedéllyel rendelkező, egylakásos, legfeljebb 135 négyzetméternyi fűtött alapterülettel rendelkező házak tulajdonosai indulhatnak. A támogatás az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető.

Korszerűsítene? A komplex korszerűsítés többet kaphat!

A megnyerhető összeg a fejlesztés komplexitásától függ. A maximális 2,5 milliós keretet azok kaphatják meg, akik a hőszigeteléssel egyidejűleg más energiahatékonysági fejlesztést is bevállalnak, mellette pedig kiépítenek legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert. Ekkor a 2,5 milliós támogatás a teljes beruházási költség 55 százaléka lehet.

Az 50 százalékos (legfeljebb 2 millió) és a 45 százalékos (maximum 1,5 millió) támogatásnak ennél lazábbak a feltételei, de mindkettő esetében köteles a pályázó megújuló energiát használó rendszert kiépíteni. Csak hőszigetelésre pedig 40 százaléknyi összeg hívható le (maximum 1,25 millió). A megítélt összeg nagysága elsősorban attól függ, hogy a segítségével végrehajtott beruházás évente mennyivel csökkenti az épület által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

A pályázóknak a korszerűsítés során néhány feltételnek is meg kell felelniük. A pályázati pénzből csak megfelelőségi igazolással rendelkező építőanyagok és eszközöket vásárolhatnak, továbbá a munkadíj nem haladhatja meg az anyagköltség 60 százalékát. Előírás még az is, hogy a nyílászárók beszerzési és beépítési költsége nem lépheti át a négyzetméterenkénti 60 ezer forintot.

A saját kivitelezésű felújítási munkák után nem igényelhető támogatás, valamint az állványozási költségekről, a beltéri nyílászárók beépítésének és a hagyományos, új kémény kiépítésének díjáról sem nyújthatnak be számlát a pályázók.

A kiírás rögzíti azt is, hogy kik nem jogosultak a támogatásra. Nem nyújthatnak be pályázatot azok, akik lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adótartozással vagy köztartozással rendelkeznek (kivéve, ha már kaptak részletfizetési kedvezményt vagy halasztást), akik már megkezdték a felújítást, továbbá a csalók, tehát a hamis adatokkal, árajánlatokkal operálók is ki vannak zárva a programból.

Pályázni készül?

Segítségre van szüksége? Egyedi ajánlatot kér?

Kérjük, hogy az alábbi űrlapot kitölteni szíveskedjen > >

- 2016-04-21

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>