Lapát nélküli szélturbinákat terveznek

Egyre több országban létesítenek szélturbinákat, a hatalmas lapátokkal felszerelt malmok a szerencsésebb államokban hatalmas mezőket töltenek meg. Viszont a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően nem biztos, hogy ez az egyetlen módja a szélenergia megkötésének.

Napjaink szélerőművei egytől-egyig ugyanazon elv alapján működnek: a rájuk szerelt lapátokat a szél mozgásba lendíti, és az így keletkező energiát a szerkezet elektromos árammá alakítja.

A Vortex spanyol vállalat viszont szakítana ezzel az elvvel. Jelenleg is olyan szélturbinákkal kísérletezik, melyeknek nincs szükségük a nagy méretű lapátokra ahhoz, hogy kinyerhessék a szélből származó energiát. Elég lenne hozzá egy kilövés előtt álló rakétához hasonlító rúd, mely az elektromos áramot az aerodinamikában örvénydiffúzióként ismert jelenség segítségével termelné.

Az örvénydiffúzió lényege, hogy az épületek körül annak formája miatt különböző légörvények keletkeznek, melyek mozgásba hozhatják az egész szerkezetet. Ezek a szélörvények az épületeket tervező mérnököknek sokszor okoznak gondot, de a spanyol tervezők épp ebben látják a szélturbinák jövőjét.

Olcsóbb energiatermelés

Az új szélturbina prototípusa üvegszál és szénszál együttes felhasználásával készült, ami lehetővé teszi, hogy az oszlop a lehető legnagyobb mértékben rezegjen. Mágneses megoldással oldanák meg, hogy a szerkezetek érzékenyebben reagáljanak a szelek váltakozására, mint egy hagyományos épület, ezzel pedig gyakoribb rezgést váltanának ki.

A cég szerint ezzel az új technológiával akár 40 százalékkal csökkenhetne az energia termelésének költsége a jelenlegi, lapátokkal rendelkező erőművekhez képest. Ezt a megtakarítást elsősorban az okozná, hogy az új turbináknak nincsenek mozgó részei, így a karbantartási költségek minimalizálhatóak.

Az új szélerőművek ugyan 30 százalékkal kevesebb energiát képesek termelni, viszont a cég elmondása alapján a méretükből adódóan sűrűbben helyezhetőek el, ez pedig kiegyenlítené a különbségeket.

Terveik szerint akár már jövőre forgalomba kerülhet a Mini névre keresztelt, 12,5 méteres modelljük, az ipari méretekre szabott, jóval nagyobb verzió pedig 2018-ban válhat elérhetővé.

- 2015-05-24

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>