Lassan, de biztosan növekszik a geotermikusenergia-kapacitás

Lassan, de biztosan növekszik a geotermikus energia

Bár a tavalyi évben is folytatta növekedését a geotermikusenergia-termelőkapacitás, az iparágnak mégis több hátráltató tényezővel kellett szembe néznie.

A REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century, azaz Megújuló Energia Politikai Hálózat a 21. századért) a napokban közzétette éves beszámolóját, mely a legátfogóbb képet nyújtja a megújuló energiaforrások globális helyzetéről.

A jelentés szerint 2016-ban minden eddiginél több, mintegy 160 gigawatt megújuló kapacitást létesítettek a vállalatok, ezzel a világ áramtermelésének már csaknem negyedét szolgáltatták megújulók a tavalyi évben. A teljes kapacitás 9 százalékkal nőtt a 2015-ös adatokhoz képest; az így 2 017 gigawattnyira duzzadt kapacitás 47 százaléka származott napenergiából, 34 százalék szélenergiából és 15,5 százalék vízenergiából.

A geotermikus energia kihívásai

2016-ban a becslések szerint 0,4 gigawattnyi új geotermikusenergia-termelői kapacitást telepítettek, így a globális összérték elérte a 13,5 gigawattot. A legtöbb új, geotermikus projekt Indonéziában és Törökországban indult, de többek között Kenyában, Mexikóban és Japánban is számos befejezett projektet jegyeztek fel az év során.

A geotermikus iparág mindazonáltal 2016-ban is számos kihívással szembesült. Ilyen akadályozó tényezők voltak például a kutatás-fejlesztésekben rejlő magas kockázatok, a finanszírozások hiánya és korlátai, valamint az alacsony költségű földgázzal szembeni versenyhátrány.

A REN21-ről

A REN21 egy globális környezetvédelmi szervezet, amelynek célja, hogy nemzetközi szinten segítse a megújuló energiaforrásokra történő gyors átállást. A hálózat 2005 júniusában indult, és rugalmas, sok résztvevőt tömörítő szervezetnek határozza meg magát, amely dinamikus alternatívát biztosít a hivatalos, bürokratikusabb nemzetközi szervezetek mellett.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>