Levegőtisztító járda Spanyolországban

Levegőtisztító járda Spanyolországban

Spanyolországban légtisztító utcakővel igyekeznek élhetőbbé tenni a nagyvárost, az eddigi tapasztalatok pozitívak.

A levegő minőségének javítása az egyik legfontosabb kihívás, és ezzel a problémával minden európai nagyváros szembesül. A cél egy: minimalizálni az éghajlatváltozás okozta levegőszennyezettség egészségre gyakorolt káros hatásait.

Az egyik ilyen kezdeményezés a spanyol nagyvárosban, Valenciában érhető tetten: a város egyik legforgalmasabb utcáját az innovatív Light2Cat eljárást alkalmazó kövezettel borították. Az új, zöld megoldás ereje a betonba kevert, úgynevezett fotokatalitikus cementben rejlik, mely a nap fényével reakcióba lépve képes elnyelni a mérgező nitrogén oxidjait, sőt néhány más, a levegőben keringő szerves vegyületet is magába szív.

Földhöz ragadt szennyezés

A Light2Cat egy brit, német, svéd, dán és spanyol uniós konszern közös projektje, a fotokatalitikus cementet a Dán Műszaki Egyetem kutatói kísérletezték és fejlesztették ki. Az innováció lényege, hogy a titán-dioxiddal kezelt cementnek hála a környezetszennyező anyagok a kövezethez tapadnak, amiket aztán egy egyszerű locsolás vagy esőzés könnyedén eltávolít.

A burkolat hatékonyságát Valencia önkormányzatának egyik alapítványa, az InnDEA vizsgálta, és megállapította, hogy az új kövezet a nitrogén-monoxid 72 százalékát képes megkötni, és sikerült a levegő nitrogén-dioxid szintjét is 30 százalékkal csökkenteni. A kiváló eredményekre reagálva a valenciai városvezetés reményét fejezte ki, miszerint egy napon a város össze járdáját ezzel az utcakővel borítják majd, és ezzel a fenntartható városok egyik követendő példájává léphetnek elő.

Óriás levegőtisztítók

Az egyetlen dolog, ami árnyékot vet a Light2Cat sikerére, az az, hogy a fotokatalitikus cement egyelőre csak UV fény hatására aktiválódik, látható fény hatására nem, emiatt pedig az éghajlati körülményektől nagyban függ a hatékonysága. A kutatócsoport azonban már keresi a megoldást arra, hogy kevésbé napos éghajlaton, vagy akár beltéri környezetben is jól alkalmazható legyen a megoldás.

A hosszú távú cél az, hogy a fenntartható és egyben költséghatékony eljárást az épített környezetben is felhasználhassák, és a Light2Cat betonnal épített házak, épületek mint “óriás levegőtisztítók” lehessenek jelen a városokban.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>