Ljubljana lett Európa Zöld Fővárosa

Idén a szlovén főváros, Ljubljana nyerte el Európa Zöld Fővárosa címet. Ez a kitüntetés azt a várost illeti, amelynek a környezettudatos tevékenységét a független szakértők a legjobbnak ítélik. Az értékelés során több szempontot is figyelembe vesznek a szakemberek, mint például a helyi közlekedést, a zöld területek fenntartható használatát, a levegő minőségét, a zajszennyezés mértékét, a város hulladékkezelését és vízgazdálkodását, továbbá energiapolitikáját, energiahatékonysági mutatóit.

A szlovének nagy hangsúlyt fektetnek a a tudatos, fenntartható, környezettudatos településfejlesztésre. A tudatos építkezést hat összetevő adja: a természeti környezet, a hulladékügy, a közlekedés, a turizmus, a víz és a levegő minőségi változtatása. A Vision 2025 nevű fenntarthatósági stratégia fokozatos megvalósításával, a lakosság környezettudatosságra nevelésével és közlekedési hálózatuk reformálásával jutottak el az Európa Zöld Fővárosa címig.

Közlekedési reformok

Első lépésként a városközpontból kizárták az autós és motoros közlekedést, az autóssávok helyére pedig kerékpárossávokat alakítottak ki. Az autósok sem jártak rosszul, őket elérhető, díjmentes elektromos minibuszokkal kárpótolták. A városi buszok folyamatos csere alatt állnak, a földgázzal működőket, tiszta és környezetbarát autóbuszokra váltják le. Az új közlekedési szabályozással 10 év alatt – 2003 és 2013 között – az autós közlekedést közel 30%-kal csökkentették, miközben a gyalogosan közlekedők száma majdnem kétszeresére nőtt. Bevezették a Bubival hasonlatos elven működő BICIKE(LJ) közösségi bringázási rendszert. A közlekedésben bevezették a kártyás, egységes fizetési rendszeren alapulóó rendszert, így az utasok viteldíja a felére csökkent az integrált vonalak mentén. Ennek és a következetes menetrendeknek köszönhetően 8,5%-kal nőtt a városi utasok száma, és a 34%-kal többen használják az interregionális közlekedést.

Zöld területek növelése

A program keretében 63 fiatal kőrisfacsemetét ültettek, és mintegy 500 db természetes kőzetből álló útburkolatot raktak le a belvárosban. A város egyik legrégebbi parkját, Tivolt, összekapcsolták a Várheggyel és a Glovec-dombbal. Ugyanígy gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések valósultak meg Ljubljana legnépszerűbb és egyben a közlekedés szempontjából legkritikusabb utcájában, a Slovenska utcában, ami mára egy élhető, sétálható, kerékpározható utca lett. A Kongresszus tér, ami 2011 előtt tele volt parkoló autókkal, sétáló-, pihenő- és rendezvénytérré alakult át az autók 720 férőhelyes mélygarázsba terelésével. A környezetbarát beruházásokkal a város szénkoncentrációja 70%-kal, a városközpont zajterhelése pedig mintegy 6%-kal csökkent.

Fontos a víz

A vízgazdálkodásban nagy súlyt helyeztek a tudatos magatartásra, hogy a lakosság fokozottan figyeljen arra, hogy minél kevesebb vizet igénylő tevékenységet végezzen, ezzel is csökkentve a szeméthalmozást és a káros anyagok csatornarendszerbe jutását. A városi ivókutakat a lakosság és a turisták egy mobilalkalmazás segítségével könnyen fellelhetik. Létrejött a Vízmúzeum, ahol a vízzel kapcsolatos globális környezeti problémákra hívják fel a figyelmet.

A város Vision 2025 nevű fenntarthatósági stratégiája kitér a a település integrált környezetkezelési programjára is, amely a szemétkezelést, a közlekedést és az energiaellátást a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentése tükrében fejleszti.

 

 

 

- 2016-02-29

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>