London: viszlát piros buszok?

„Még egy piros busz, ami London kedvéért kizöldült.” Ezzel a felirattal közlekednek azok a buszok Londonban, melyek a környezetvédelem jegyében „zöldre” kapcsoltak.

A brit főváros vezetése úgy döntött, környezetbarátra váltanak a tömegközlekedésben, éppen ezért a néhány jelképes piros busz már zöld színben tetszeleg. Jelenleg nyolc darab hidrogénüzemanyag-cellával működő buszt indítottak el a közösségi közlekedésben. London olyan nagyvárosok után csatlakozott a környezetvédelemhez, mint Peking vagy Shanghai. Londonban is  egyre több alternatív közlekedési megoldást igyekeznek bevezetni a mindennapokba.

London lakossága a statisztikai adatok szerint jelenleg mintegy 8,5 millióra tehető. A városban hozzávetőleg 9000 autóbusz közlekedik, melyek 6,5 millió utast szállítanak nap mint nap. Mindezekből mintegy 100 elektromos, és nyolc hidrogénüzemanyag-cellás üzemel – a fenntartható fejlődésért azonban a városvezetés 2020-ig szeretné megháromszorozni ezt a számot.

A környezetbarát közlekedésnek számos előnye van

Hosszú távon gazdaságos; környezetkímélő – mintegy 40%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát a környezetbe, mint a hagyományos buszok; tiszta; biztonságos; csendes. A jelenlegi adatok szerint a hibridekből – mely a dízel és elektromos járművek keveréke – jelenleg 1500 közlekedik Londonban, amelyek körét jövő évben további 200-al bővítenék majd.

További alternatív megoldást jelenthetnek azok a vegyes járművek is, melyek a dízel és a bioüzemanyagok keverékével funkcionálnak – amelyek alapja a vendéglátásban elhasznált főzőolaj – ezzel 5%-kal csökkentve a buszok szén-dioxid kibocsátását a levegőbe. Továbbá a régebbi buszok közül is felszereltek 900 darabot olyan technológiával, amely legalább 80%-kal csökkenti a nitrogén-oxid kibocsátást.

 

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>