Megéri-e a bioüzemanyag?

Az egyre dráguló, valamint az emisszióhoz jelentős mértékben hozzájáruló üzemanyagok mellett egyre nagyobb mértékű figyelem irányul a megújuló energiákból származó növényi, biomassza alapú üzemanyagokra. Jelenleg a kukorica, a szójabab, a cukornád és a repce szolgáltatja a növényi-alapú üzemanyagok alapanyagát, melyek mind értékes mezőgazdasági termékeknek számítanak.

E növények egyre fokozódó használata azonban magával hozta az igényt a termőterületek, illetve a termés növelésére, ami pedig olyan területek feláldozásával jár együtt, melyek természeti értéket képviselnek, valamin szén-dioxid raktározására is képesek – ilyen területek például az erdők.

Ha ezeket  az értékes területeket is növénytermesztésre használják fel, akkor a fák által megkötött szén-dioxid a légkörbe kerül. A szén-megtérülési idő éppen ezt hivatott mérlegelni: a fosszilis üzemanyagok lecserélése által megtakarított károsanyag-kibocsátást veti össze a termőterület szén-raktározási képességének elvesztésével, illetve az emiatt megnövekedett üvegház-hatás mértékével.

A kérdés adott: vajon megéri-e?

A globális kutatások eredményei szerint, ha a természetes növényzetet termőterületre cseréljük, a megtérülési idő 1 és 162 év közé esik. A legnagyobb értékeket Dél-Amerika, Afrika és Délkelet-Ázsia esetében állapították meg, ezeken a vidékeken 51 év körül mozog a megtérülés. A boreális zónában ennél kevesebb idő alatt, 6 és 20 év között számíthatunk a megtérülésre. A növények között a kukorica és az őszi búza teljesít a legjobban, majd a repce és végül a cukornád következik a sorban.

Ezek a kutatások azért fontosak, mert mutatják, hogy nem elegendő a biomeghajtású, új technológiájú járművek használati ideje alatti kibocsátási adatokat figyelembe vennünk, hiszen azok már az üzemanyagok előállítása során is hatással vannak a környezetünkre.

- 2015-06-13

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>