Megérkeztek a kéményátalakítás nélkül felszerelhető kondenzációs kazánok

Nincs gáz, megérkeztek a kondenzációs kazánok

A hazánkban újonnan forgalomba kerülő, újfejlesztésű kondenzációs kazán jelentheti a megoldást a gyűjtőkéményes társasházak számára.

A 2016. július 1-jén életbe lépett, európai uniós ErP rendelet szerint hazánkban már csak kondenzációs kazánok szerelhetők fel. Ez a szabályozás aggályokat keltett a gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak üzemeltetőinek, valamint az egyedi füstgáz-elvezetésű lakásban vagy családi házban élők körében is, ugyanis a kéményátalakítások, terveztetések igen magas költségekkel járnak, az engedélyeztetése pedig hosszadalmas folyamat.

Nem drágább, mint a hagyományos

A problémára a hagyományos cirko-kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető kondenzációs készülékek jelenthetik a megoldást, ezek ugyanis teljesítik az EU-s rendeletben előírt 86 százalékos szezonális hatásfokot, de hagyományos működési rendszerben is alkalmazhatók. Az új fejlesztésű készülékek használatát egyaránt engedélyezik alumínium égéstermék-elvezetési rendszerek, illetve azok gyűjtőkémény-rendszereihez való csatlakoztatásához is. A kazánok nagyságrendileg 210 ezer forintért lesznek beszerezhetőek, ez az összeg tehát nagyjából megegyezik a hagyományos készülékek árával.

Több alternatív megoldás is született

A gyártók válasza tehát a rendeletre gyorsan megérkezett, a készülékfejlesztéssel olyan megoldások kerültek forgalomba, melyek megfelelnek a szigorú feltételeknek. Az egyik ilyen innovatív termék a BIASI TURBO névre keresztelt kondenzációs gázkészülék, melyben két hőcserélő található. Az egyik a hagyományos, a másik pedig egy olyan kondenzáló hőcserélő, amely a hatásfokot az ErP direktíva által előírt szintre emeli. A kazán keringtető szivattyúja szintén megfelel a rendelet előírásainak – írja a vgfszaklap.hu.

Ezek alapján úgy tűnik, végre megnyugodhatnak azok, akik számára az uniós szabályozás sok fejfájást okozott az elmúlt fél évben. A kondenzációs kazán ugyanis tökéletes megoldást kínál – most már hazánkban is.

- 2017-01-27

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>