Megkezdődött a kiserőmű építése Turán

Megkezdődött a kiserőmű építése Turán

Korábban már beszámoltunk arról, hogy geotermikus erőművet és óriás üvegházat építenek a Pest megyei Turán, most viszont már az alapkövét is lerakták Közép-Európa első geotermikus kiserőművének.

A turai kiserőmű alapkövét Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Szendrei Ferenc, Tura város polgármestere, valamint Eirikur Bragason, a KS ORKA ügyvezető igazgatója tette le.

Jövő évben működésbe lép

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közlése szerint a szingapúri KS Orka Renewables Pte Ltd. és a Turawell Kft. által közösen épített erőmű várhatóan már a jövő évben megkezdi működését.

A 4 milliárd forintból megvalósuló, innovatív technológiával készülő, 2,6 megawattos erőmű turbináit a föld mélyéről érkező, 129 Celsius-fokos termálvíz hatja majd, és körülbelül 800 családi ház éves villamosenergia-igényét lesz képes garantálni.

Kihasználatlan magyar geotermia

A szaktárca a projekt kapcsán kifejtette, hogy az eredetileg Izlandról származó geotermikus technológiában hatalmas potenciál lakozik, melyet Magyarországon egyelőre még nem aknáznak ki eléggé. Hazánkban jelenleg a megújuló energiának csupán 10 százalékát adja a geotermikus energia, holott kiemelkedő adottságokkal rendelkezünk e téren – 1200 hévízkút működik az ország területén, melyek alig 12 százaléka szolgál ki valamilyen ipari vagy közösségi energiarendszert.

- 2016-07-05

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>