Mégsem környezetbarát a biomassza?

Az Európai Unió által favorizált biomassza erősen szennyezi a levegőt – áll egy legújabb kutatási jelentésben.

Az Európai Unióban közkedvelt biomassza tüzelést az Európai Parlament döntése alapján egyre szélesebb körben használják, mint megújuló energiaforrást. A Climate Center szervezet kutatási alapján azonban úgy tűnik, ez az alternatív tüzelőanyag mégsem olyan környezetbarát, mint gondolták. A vizsgálat során arra jöttek rá, hogy a biomassza erőművek légkörre gyakorolt hatása, rosszabb, mint a szenes erőműveké. A 2013-as évben Európa mintegy 20 millió tonna fapelletet tüzelt el, amellyel a világ teljes pellet felhasználásának 79 százalékát adta. Az európai vállalatok sorra váltanak a széntüzelésről fatüzelésre, az Európai Unió megújuló energiára vonatkozó szabályai alapján. Az átállásban az állami szektor jár az élen, mivel a a fa alapú elektromos áramot az unió karbonsemlegesnek tekinti, így a cégek ezek kiépítésével sokat javíthatnak kibocsátási adataikon és jelentéseiken.

15%-kal több szén-dioxid kibocsátás?

A Climate Central kutatása során egy brit erőművet – a Drax Erőművet – vizsgált meg alaposabban. Európában ez a legnagyobb erőmű, amely a széntüzelésről a fatüzelésre állt át. A vizsgálat során azonban arra az eredményre jutottak, hogy így 15-20 százalékkal több szén-dioxidot bocsát ki a levegőbe, mint korábban. A Climate Central jelentése szerint ez több millió tonna szén-dioxidot jelent, amit megújuló energiaként aposztrofálnak.

A tervek szerint az lenne az ideális, ha több fát ültetnének, mint amennyit eltüzelnek, azonban ez a gyakorlatban nem olyan könnyen kivitelezhető, ugyanis nagyon sok időbe kerülne. A Natural Resources Defense Council jelentése szerint akár egy évszázadba is beletelhet, mire a kibocsátott szén-dioxidot az ültetett fák megkötik: vagyis habár a  biomassza tüzelés technológiai értelemben megújuló energia, rövid távon nem alkalmas arra, hogy megkösse a szén-dioxidot, és ezért komoly szerepe lehet az éghajlatváltozásban.

Addig, amíg az újonnan ültetett fák megnőnek, a szén-dioxid magas arányban jelen van a levegőben, amely az üvegházhatás erősödését fokozza. Mivel az Európai Unió a biomasszát karbonsemlegesnek tekinti, ezt az információt nem veszi figyelembe.

A fatüzelésű erőművek hátrányai

Magyarországon is sok kritikát kapnak a fatüzelésű erőművek. A folyamat során a fát az erdészetek letermelik, technológiától függően aprítógépekben ledarálják, végül elégetik. Az eljárással kapcsolatban több probléma is van:

  • A fokozott fakitermelés természetvédelmi szempontból is nyugtalanító, ritka fajoknak veheti el az élőhelyét, ha nem marad holt fa az erdőben.
  • A nagy erőművek miatt a beszállítás okozta környezetterhelés is gondot jelent, hiszen az alapanyag szállítása nagy földrajzi távolságokról történik. Mivel a fa tüzelése során termelődő energia 65-70 százaléka hő, és csak a fennmaradó rész villamos energia, ezért a tisztán áramtermelés óriási pazarlás.
  • Környezeti szempontból csak a kicsi, maximum 1 MW-os kapacitású lokális erőművek fogadhatóak el, amelyek helyi erőforrásokon alapulnak.
-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>