Megújul a Városliget

Kivételes feladat előtt áll a hazai tájépítész szakma, hiszen a Városliget Zrt. által most meghirdetett – a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetsége által is támogatott – tájépítészeti pályázat egyszerre szolgálja a park 21. századi megújulását és a Liget történeti rehabilitációját.

Nagyobb és gondozottabb zöldfelület, több kikapcsolódási és sportolási lehetőség kialakítása, összességében pedig egy minden elemében megújult városi park megalkotása – ezek a céljai a nyílt tervpályázatnak. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően így párhuzamosan épülnek új, világszínvonalú múzeumok, újulnak meg az itt lévő népszerű régi intézmények és gyarapodik a zöldfelület Európa egyik legrégebbi közparkjában, a Városligetben.

A mintegy 200 éves Városliget állapota az utóbbi időkben jelentősen romlott, gondozatlan növények, szűk közösségi lehetőségek, romos épületek, parkoló autók látványa vált megszokottá. A zöldfelület ma mindössze  a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek is csak öt és fél százalékot foglalnak el a parkból: a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület a Ligetben. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően ez utóbbi, burkolt felületek egy részének visszaparkosítása révén növekszik majd 5 százalékkal, összesen 65 százalékra a Városliget zöldfelülete.

A 21,5 millió forintos egyfordulós pályázat eredménye alapján a park megújítását 2017-ben kezdhetik el, a munkálatok pedig várhatóan 2019-ben fejeződnek be. A parklátogatók az új múzeumok kialakítása után vehetik majd birtokba a teljesen felújított, zöldebb és vonzóbb Városligetet.

Az átfogó parkpályázat a zöldterület rehabilitációja, gyarapítása és a növényállomány védelme mellett az új sétányok, köztéri bútorok kialakítása is helyet kap, a régieket felújítják, valamint a tervek között szerepel új játszóterek és sportpályák, többek között egy 2 kilométeres kivilágított futókör kiépítése, a Városligeti-tó rehabilitációja, az akadálymentesítés, továbbá az új épületek és a park kapcsolatának megteremtése is.

Az elmúlt években számos szervezet, intézmény (iskolák, nyugdíjas otthonok), egyesület (pl. biciklisek, kutyások, zöldszervezetek, nagycsaládosok) és környékbeli lakos állt elő új ötletekkel a Ligetet illetően. A pályázati kiírásban így számos olyan elem található, amely ezeknek a civil egyezetéseknek köszönhetően fogalmazódott meg a Városliget fejlesztése kapcsán. A monumentális  tervpályázat kivételes lehetőséget nyújt a táj- és kertépítészeti szakmának, amely – szakmai szervezetei útján – részt vesz a beérkező pályaművek elbírálásban.

A tizenkét tagú bíráló bizottság tagjai többsége  tájépítész, a pályázat elbírálása és eredményhirdetése 2016 májusára várható – írta közleményében a Városliget Zrt. A pályázat a www.ligetbudapest.org/park oldalon érhető el.

- 2015-12-31

Tipp