Megújulnak az energiacímkék

Megújulnak az energiacímkék

Hamarosan egyszerűbb lesz az energiatakarékos háztartási gépek között eligazodni, az Európai Bizottság ugyanis elfogadta a technológiai fejlődéssel lépést tartó új, A-tól G-ig tartó jelölési rendszert. Az A+/A++/A+++ energiacímkéket váltó rendszer leghamarabb 2019 végétől lép életbe.

Az Európai Parlament honlapján megjelent közleményben az áll, hogy a változtatás hatására könnyebb lesz az energiatakarékos gépek révén csökkenteni a villanyszámlát, valamint a módosítás arra sarkallja majd a gyártókat, hogy még nagyobb erőket mozgósítsanak az energiafogyasztás mérséklésére.

A fejlődéssel változik

Azért, hogy lépést tarthasson az energiahatékonysági fejlődéssel, a rendszert újra megváltoztathatják majd, amennyiben az Unió piacán eladott termékek 30 százaléka a legfelső, vagy 50 százaléka az első két energiahatékonysági kategóriába esik.

„Az energiarendszer átalakításának motorjai a fogyasztók, akik nemsokára világos digitális információkkal rendelkeznek. A nyilvánosan hozzáférhető adatok jóvoltából a jövőben az emberek a fogyasztási adatokat összehasonlítva vásárolhatnak” – mondta a jogszabály EP-felelőse, Dario Tamburrano.

Kötelező tájékoztatás

Az új címkék megjelennek majd a termékeken és a letölthető, kereshető online katalógusokban, valamint a termékek reklámjaiban is fel kell tüntetni az energiahatékonysági információkat. Az Európai Bizottságnak pedig létre kell hoznia egy, a nemzeti hatóságok munkáját és a fogyasztók eligazodását segítő termékadatbázist.

Magukat a címkéket 1995-ben vezették be azért, hogy a vásárlóknak információt szolgáltassanak a háztartási gépek energiafogyasztásáról, ezáltal könnyebben hozhassák meg döntésüket.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>