Megújuló energia az adatvédelemben

A nagy technológiai cégek felismerték a természet kínálta lehetőségeket.

Adataink számos helyen megtalálhatók a mindennapi életvitelünkben, többek között bankoknál, szolgáltatóknál vagy közösségi felületeken. Ezek tárolása és védelme kiemelt figyelmet igényel, gondoljuk csak például banki átutalásokra vagy online rendelésekre.

Folyamatos készenlét

A szerverparkoknak állandóan rendelkezésre kell állniuk, ezek általában olyan épületek, melyekben temérdek számítógép üzemel a nap minden órájában. Emiatt fontos a megfelelő hőmérséklet megteremtése, hiszen a túlmelegedés hibákat generálhat, vagy legrosszabb esetben, leálláshoz vezethet. Hogy mindez ne történjen meg, az üzemeltetők nagy teljesítményű légkondicionáló berendezéseket használnak, melyek a levegő hűtésével és keringésével a számítógépeknek optimális hőmérsékletet alakítják ki. Jellemző, hogy ezeket a szerverparkokat olyan területeken hozzák létre, ahol a természeti erőforrások segítenek a működésükben. A Facebook egyik óriási szerverfarmja például Svédországban található, ahol a kinti levegőt hasznosítják az üzemeltetés érdekében.

A folyamatos áramellátás biztosítása hatalmas feladat. Az Invitel által a Budapest Bank számára közelmúltban átadott adatközpontban például az üzemeltető azt vállalta, hogy egy évben legfeljebb pár perces szolgáltatás-kiesés fordulhat elő, ami csak úgy garantálható, ha az áramellátás sokszorosan biztosított. Ezt kettős betáplálással oldják meg, vagyis az áram két, egymástól teljesen független irányból érkezik. Azonban így is megeshet, hogy nem jut el az áram oda, ahova kell, ezért dízelgenerátorokat is igénybe vesznek az ideiglenes problémás időszakok megoldására.

Temérdek energiaforrás szükséges

A világ legnagyobb adatközpontja, a Lakeside Technology Center Chicagóban található, ami több mint 100 ezer négyzetméteren tárolja a körülbelül 70 ügyfél különböző szervereit. A számítógépek hűtéséhez 32 millió liternyi hűtőfolyadékot használnak, amit egy erre rendszeresített, gigantikus tartályban tárolnak. Az óriási áramigény kielégítéséhez az adatcenterbe három nagy teljesítményű kábel is csatlakozik, továbbá 50 generátort is felszereltek, melyek a működtetéséhez több mint 130 ezer liternyi gázolajra van szükség.

Zöld tárolás

Mivel a szerverközpontok működéséhez rengeteg áramra van szükség, melynek költsége magas, nem mindegy, honnan szerzik be a megfelelő mennyiséget. Az újonnan épülő, ismert technológiai cégek (Facebook, Amazon, Google, Microsoft) által üzemeltetett szerverparkok egyre inkább északra húzódnak, illetve olyan helyre telepítik őket, ahol megújuló energiával táplálhatók. Előnyös választás lehet Svédország vagy éppen Izland, ahol a folyók mellett a geotermikus energiaforrásokra is lehet támaszkodni.

Áramkimaradás esetén a vészhelyzetre felkészített adatközpontokban általában nem történik baj. Ezeket az építményeket a természeti katasztrófákra is felkészítik, ami mellett elsődleges szempont az, hogy a tárolt adatok egy földrajzilag eltérő helyszínen, duplikálva is megtalálhatók.

A központok tervezői minden lehetséges veszélyhelyzetre felkészültek, hogy az adatok biztonságban legyenek.

- 2016-02-28

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>