Mi biztosítja a jövő energiaellátását?

Hogyan válasszon energetikai szakreferenst?

Minél több helyi megoldásra van szükség ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk hazánk energiaellátását. Erről beszélt egy környezeti fenntarthatósággal foglalkozó fórumon Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára május 8-án Budapesten.

Az államtitkár szerint nem elég csupán az energiaforrások és az útvonalak diverzifikálása, jóval több helyi megoldással, innovatív és fenntartható technológia bevezetésével érhető csak el a megfelelő és hatékony energiaellátás. Úgy fogalmazott, hogy bár Magyarország az elmúlt évben már teljesíteni tudta a 2020-re ígért vállalásait – miszerint az energiatermelés 15 százalékát megújuló energiaforrások adják –, van még mit tanulni, a hosszú távú cél ugyanis az 50 százalék elérése.

Központi ellátás helyett zöld megoldások

Szabó László úgy véli, hogy ma már idejétmúlt az az elképzelés, hogy kizárólag az állam biztosítsa központilag az energiát. Helyette inkább minél több megújuló erőforrásból táplálkozó megoldásra – szélerőműre, napelemre és geotermikus energiára – lenne szükség, hogy a rendszer rugalmasabbá válhasson.

Fontos a tapasztalatcsere

A fenntartható energiaellátást célzó tervek elérését segíti elő a különböző technológiákkal kapcsolatos tapasztalatok megosztása is az országok között. Erre kiváló példák azok a stratégiai megállapodások, melyeket Magyarország hat skandináv vállalattal kötött. Az, hogy dán cégek 14 ezer embert foglalkoztatnak hazánkban; hogy a finn Nokia 1900 alkalmazottal az ország legnagyobb kutatás-fejlesztési és innovációs központját működteti Budapesten; valamint, hogy az izlandi Mannvit vállalat a hazai geotermikus fejlesztések egyik meghatározó szereplőjévé vált, mutatja, hogy mennyire fontosak a nemzetközi együttműködések.

- 2017-05-11

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>