Milyen előnyökkel jár az energetikai vizsgálat?

Ahogy igyekszünk a közlekedésben is visszaszorítani a környezetszennyezést, úgy az otthonunk energiapazarlását is minimalizálhatjuk. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, mennyi energiát használ fel otthonunk, meg kell vizsgálnunk a villamosenergia-felhasználást és a fűtési- illetve hűtési adatokat.

Ezen adatok elemzése után besorolhatjuk házunkat, lakásunkat a megfelelő kategóriába, és amennyiben az épület kapja meg a kedvező besorolást, még mindig van lehetőségünk ara, hogy lépéseket tegyünk a minimum érték eléréséhez, mégpedig a szükséges energetikai felújítással Ezek a szakértői javaslatok segítséget nyújtanak abban, hogy a lehető legkevesebb pénzből kihozhassuk otthonunkból a maximumot. Vagyis a minimumot, ha az energiahasználatot vesszük alapul.

Ahhoz, hogy az ingatlanokat összehasonlíthassák, létrehoztak egy összesített energetikai jellemzőt, amely megmutatja, hogy az adott épületnek mekkora az éves energiaszükséglete egységnyi fűtött alapterületre (m2) vetítve.

Az energetikai vizsgálat megmutatja többek között azt is, hogy lakásunk milyen mértékben alkalmas alternatív, megújuló energiák használatára. Az elemzést szakértők és mérnökök végzik a helyszínen, majd a kapott adatok elemzése megmutatja, hogy milyen típusú energiaforrást érdemes és ajánlott használnunk, és mely rendszerek alkalmazásának enged teret otthonunk. A szakértők arra is választ kapnak az adatokból, hogy mely megoldásokat képes az ingatlan a lehető legkisebb energiaigénnyel maximálisan kihasználni. Az energetikai vizsgálat egyben meghatározza az épületgépészeti koncepciót is.

Hol és hogyan takarítható meg energia?

 • Sűrített levegő – kompresszor- hővisszanyerés
 • Sűrített levegő – kompresszor- előhűtés
 • Kapcsolt hő és villamosenergia-termelés
 • Kondenzációs kazánok
 • Regenerátor hővisszanyerő (érezhető hő)
 • Rekuperátor hővisszanyerő (teljes hő)
 • Szabadhűtés
 • Sugárzó fűtés és hűtés
 • Hőszivattyús kapcsolások
 • Energiahordozó váltás
 • Megújuló energiák (nap, szél, geo, bio, stb)
 • Megfigyelés és célkitűzés
 • Változtatható fordulatszámú hajtások alkalmazása
 • Gőzkazánok és változtatható fordulatszámú hajtás
 • Épületfelügyeleti rendszer
 • Korszerű szabályzástechnika alkalmazása
 • Új típusú világítótestek
 • Kis fogyasztású PC alkalmazások
 • Modulrendszerű kazánok
 • Passzív napenergia hasznosítása
 • Technológiaváltás

A vizsgálat módszere:

 • Az épületben és környezetében rendelkezésre álló energiaellátási lehetőségek feltárása, különös tekintettel az esetlegesen alkalmazható környezeti energiahasznosításra.
 • Az épületen belül alkalmazott technológiák (fűtőtestek, klímák, hőtermelő berendezések és belső energianyereségek) részletes feltárása.
 • A kedvező levegőáramlási módozatok és lehetőségek feltérképezése, a légtechnikai koncepció meghatározása.
 • A legkorszerűbb, az épület jellegéhez leginkább illeszkedő épületgépészeti koncepció kialakítása.
 • Az energetikai vizsgálatot követő teljes épületgépészeti koncepció-vázlat megjelenítése.

Az energetikai vizsgálat sok mindenre fényt deríthet, és nem mellesleg segíthet bennünket abban, hogy otthonunkban környezettudatosan, költséghatékonyan és energiatakarékosan élhessünk. Bár az új gépészeti megoldások költségekkel járnak, mégis érdemes utánaszámolgatni annak, hogy hosszú távon mekkora összegeket spórolhatunk egy-egy ilyen alternatív módszer alkalmazásával. Ha még többet szeretne megtudni az energetikai vizsgálat módszereiről, látogasson el a http://www.pannonmuhely.hu/energetika/energetikai-koncepcio.php

oldalra.

- 2013-07-24

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)