Miért nem használjuk ki a geotermikus energiában rejlő lehetőségeket?

A fejlődő országok számára számtalan lehetőséget nyújt a geotermikus energia, mellyel lehetővé válhat többek között a hatékony és fenntartható élelmiszer-előállítás és -termelés is – derült ki a FAO nemrég megjelent, „A geotermikus energia használatának lehetőségei az élelmiszeriparban és mezőgazdaságban” című tanulmányából.

A jelentés szerint vannak olyan fejlődő országok, ahol a leszüretelt termények felét hagyják elenyészni a megfizethető energiaforrások hiánya miatt, holott lenne más megoldás. Ide tartoznak az úgynevezett Tűzgyűrű mentén elhelyezkedő országok, mint például Mexikó, Indonézia vagy a Fülöp-szigetek, de említhetnénk e tekintetből akár Magyarországot és Romániát is.

Több élelmiszer

Ezeken a helyeken különösen nagy jelentősége lehet a Föld belső hőjéből származó energiának, mely többek között a pasztörizáláshoz, az aszaláshoz vagy a sterilizáláshoz is tökéletes megoldást nyújthat. Az élelmiszer-feldolgozás mértékének növelése pedig hozzájárulhatna az élelmezésbiztonság javulásához is.

A hőenergia bevonásával még aszály idején is elérhetővé válnának bizonyos élelmiszerek – mint például a zöldségek és a halak – az aszalás vagy a szárítás révén, de a geotermikus energiával a víz fűtése is megoldható lenne az üvegházakban vagy például a halgazdaságokban.

„Egy olyan energiaforrásról beszélünk, ami amellett, hogy megújuló, tiszta és a kezdeti beruházás után olcsó is” – mutatott rá Carlos da Silva, a FAO vidéki infrastruktúrával és agráriparral foglalkozó osztályának vezető közgazdásza. Hozzáteszi: „Egy tiszta energiaforrást nem szabad csupán a költségek alapján megítélni, figyelembe kell venni annak környezeti hatását is az élelmiszertermelésre és –feldolgozásra”.

Kiaknázatlan lehetőségek

A mezőgazdaság nem csupán sok energiát igényel, de az üvegházhatású gázok termelődése által hozzájárul a globális felmelegedéshez is. Ha az üvegházakat geotermikus energiával fűtenék, akkor a kutatások szerint csökkenne a gombás fertőzések mértéke, valamint az energiaköltségek akár 80 százalékkal mérséklődnének, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezne.

Becslések szerint a bolygónk 5000 Celsius-fokos magjából mintegy 42 millió megawatt (MW) energia nyerhető ki, ami több milliárd évre lenne elegendő. Jelenleg 38 országban használják ki a geotermikus energia nyújtotta lehetőségeket a mezőgazdaságban, míg 24 országban az áramtermeléshez hívják segítségül.

A fejlődő országokban főleg fűtési célokra alkalmazzák a föld belső hőjét, ezzel kihasználatlanul hagyva a mezőgazdasági felhasználásban rejlő potenciált. Ennek okai főként a beruházási költségekben keresendők, ezért a FAO szerint a kormányoknak aktív szerepet kell vállalniuk az ilyen típusú befektetések támogatásában, különösen azért, mert a geotermikus energiának a jövőre nézve nagy jelentősége van a fenntartható mezőgazdaság tekintetében.

- 2015-04-10

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>