Miért nem használnak bioüzemanyagot a légitársaságok?

Bár a légitársaságok az üzemanyagra költenek a legtöbbet, mégis csak az üzemanyagigényük kis hányadát szerzik be megújuló forrásokból. Holott a bioüzemanyagok nem csupán versenyképes árral bírnak, de 80 százalékkal kevesebb emisszióval is járnak. Akkor miért nem használják ki a lehetőséget?

Az USA-ban idén nyáron startolt el az első olyan járat, amely teljes mértékben bioüzemanyaggal működik. A United légitársaság a járatot Los Angeles és San Francisco között üzemelteti, az üzemanyagot pedig a kaliforniai AltAir Fuels-től szerzi be.

A projektről a vállalat elmondta, hogy a tervek szerint 3 év alatt 15 millió gallon emberi fogyasztásra nem alkalmas, növényi olajokból és mezőgazdasági hulladékokból gyártott üzemanyagot vásárolnak majd, melyek több járat üzemeltetését teszik majd lehetővé.

Az első 5 millió gallon a Hollywood és Szilícium-völgy közötti, naponta ötször közlekedő járat működéséhez szükséges üzemanyagot biztosítja majd. A gépek nem csupán megújuló energiát használnak majd fel, 30-70 százalékos arányban keveredik majd a megújuló és a nem megújuló üzemanyag.

Ezen túl a United 30 millió dollárt fektet majd a légi bioüzemanyagot gyártó Fulcrum BioEnergy-be is, mely egy olyan technológiát fejlesztett ki, mellyel a háztartási szemét is feldolgozható, miközben biogáz állítható elő belőle. A cég több várossal is kötött már 20 éves futamidejű szerződéseket, melynek keretein belül az érintett városok szeméttelepeinek hulladékait használják fel az üzemanyagok előállításához.

A United légitársaság évente 11,6 milliárd dollárt költ üzemanyagra. Mivel a repülőgépeken nem lehetséges az elektromos meghajtás (a napelemes gépek egyelőre csak egyetlen pilótát bírnak el), így a légi szállítás zöldülésének egyetlen módja a bioüzemanyagban rejtőzik.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>