Milliókat spórolhatnak a képzett energiagazdászok

Hogyan válasszon energetikai szakreferenst?

Az épületek költség- és energiahatékony üzemeltetéséhez és fenntartásához sokszor elegendő némi odafigyelés, valamint minimális pénz- és időbefektetés. Az EUREM EnergyManager tréning célja épp az, hogy rámutasson azokra az apró, de jelentőségteljes megoldásokra, melyekkel komoly eredmények és jelentős megtakarítások érhetők el.

Az EUREM EnergyManager tréning egy olyan nemzetközi program, melynek mára már több mint 4500 képzett szakembere van a világ 30 különböző országából. Az energiagazdász képzés résztvevői olyan komplex energetikai szemléletet és tudást szerezhetnek, mellyel milliókat takaríthatnak meg vállalatuk, intézményük számára.

Energiamegtakarítás és költségcsökkentés

Hazánkban eddig közel 1,3 milliárd forint megtakarítást eredményeztek a program keretein belül megvalósult projektek, ez éves szinten átlagosan több mint 15 millió forint költségcsökkentést jelent projektenként, vagyis a résztvevők fejenként ennyivel csökkentették éves energiafogyasztásukat.

Dr. Magyar Zoltán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének vezetője szerint „a legfontosabb a megfelelő szemlélet elsajátítása, valamint az, hogy a leendő energiagazdásznak az alacsonyan függő gyümölcsöket kell először leszedni, vagyis olyan projekteket kell előkészíteni, megvalósítani, amelyeknek beruházási igénye kicsi, megtérülése gyors”.

Gyors megtérülés

Az EUREM öt éve tart tréninget Magyarországon, és ez idő alatt számos sikeres projekt valósult meg. Az egyik ilyen egy német tulajdonú gyártóvállalat csarnokának energetikai optimalizálása volt, ahol a mindössze 500 ezer forintos beruházás eredményeként 360 000 kWh, számszerűsítve 5,5 millió forint megtakarítást értek el a vállalat 10 ezer m2-es csarnokában. Egy másik példa a képzés sikerességére egy ’A’ energiakategóriás budapesti irodaház, ahol az eddigi tudatos üzemeltetés mellett kellett további optimalizálási pontokat, megtakarítási lehetőségeket feltárni. A projekt néhány hónapon belül 2 millió forintos költségcsökkentést, éves szinten pedig 83 mWh energia-, valamint 243 tonna széndioxid-megtakarítást eredményezett.

A fenti példák is jól mutatják, hogy a komplex energetikusi szemléletmód milyen pozitívan hathat az épületek folyamatos optimalizálására, és milyen nagy befolyással bírhat a költségek csökkentésére is. A következő EUREM tréning 2016. október 27-én indul, a kedvezményes jelentkezési határidő 2016. szeptember 27-e. További részletek ezen a linken találhatók.

- 2016-09-20

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)