Milliókat spórolhatnak a képzett energiagazdászok

Hogyan válasszon energetikai szakreferenst?

Az épületek költség- és energiahatékony üzemeltetéséhez és fenntartásához sokszor elegendő némi odafigyelés, valamint minimális pénz- és időbefektetés. Az EUREM EnergyManager tréning célja épp az, hogy rámutasson azokra az apró, de jelentőségteljes megoldásokra, melyekkel komoly eredmények és jelentős megtakarítások érhetők el.

Az EUREM EnergyManager tréning egy olyan nemzetközi program, melynek mára már több mint 4500 képzett szakembere van a világ 30 különböző országából. Az energiagazdász képzés résztvevői olyan komplex energetikai szemléletet és tudást szerezhetnek, mellyel milliókat takaríthatnak meg vállalatuk, intézményük számára.

Energiamegtakarítás és költségcsökkentés

Hazánkban eddig közel 1,3 milliárd forint megtakarítást eredményeztek a program keretein belül megvalósult projektek, ez éves szinten átlagosan több mint 15 millió forint költségcsökkentést jelent projektenként, vagyis a résztvevők fejenként ennyivel csökkentették éves energiafogyasztásukat.

Dr. Magyar Zoltán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének vezetője szerint „a legfontosabb a megfelelő szemlélet elsajátítása, valamint az, hogy a leendő energiagazdásznak az alacsonyan függő gyümölcsöket kell először leszedni, vagyis olyan projekteket kell előkészíteni, megvalósítani, amelyeknek beruházási igénye kicsi, megtérülése gyors”.

Gyors megtérülés

Az EUREM öt éve tart tréninget Magyarországon, és ez idő alatt számos sikeres projekt valósult meg. Az egyik ilyen egy német tulajdonú gyártóvállalat csarnokának energetikai optimalizálása volt, ahol a mindössze 500 ezer forintos beruházás eredményeként 360 000 kWh, számszerűsítve 5,5 millió forint megtakarítást értek el a vállalat 10 ezer m2-es csarnokában. Egy másik példa a képzés sikerességére egy ’A’ energiakategóriás budapesti irodaház, ahol az eddigi tudatos üzemeltetés mellett kellett további optimalizálási pontokat, megtakarítási lehetőségeket feltárni. A projekt néhány hónapon belül 2 millió forintos költségcsökkentést, éves szinten pedig 83 mWh energia-, valamint 243 tonna széndioxid-megtakarítást eredményezett.

A fenti példák is jól mutatják, hogy a komplex energetikusi szemléletmód milyen pozitívan hathat az épületek folyamatos optimalizálására, és milyen nagy befolyással bírhat a költségek csökkentésére is. A következő EUREM tréning 2016. október 27-én indul, a kedvezményes jelentkezési határidő 2016. szeptember 27-e. További részletek ezen a linken találhatók.

- 2016-09-20

Tipp