Milyen autót vegyünk?

Elektromos autókkal újított a Magyar Posta

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség és annak magyarországi tagszervezete, a Levegő Munkacsoport ismét nyilvánosságra hozta az Európában eladott személygépjárművek átlagfogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását vizsgáló jelentést. 

A tizedik alkalommal közzé tett elemzéssel a szervezeteknek az a célja, hogy ösztönözze a lakosságot arra, hogy takarékosabb autókat vásároljanak, ezzel is csökkentve a globális felmelegedést okozó szén-dioxid-kibocsátást.

A friss jelentés szerint a Peugeot Citroën autói „nyerték el” a legzöldebbeknek járó díjat: a járművek 4,5 liter üzemanyagot fogyasztanak 100 kilométeren, valamint 110 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki kilométerenként.

Sokan néznek utána ezeknek az adatoknak autóvásárlás előtt, hiszen az autó fogyasztásán súlyos összegek múlnak. Ha 10 grammal csökken egy autó kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátása, átlagosan 50 ezer forinttal csökken az üzemeltetési költsége, és nem utolsósorban jelentős mennyiségű kőolaj elégetésétől kíméljük meg a légkört.

A gyártók közül a Nissan produkálta a legnagyobb fejlődést, az előző évi átlagához képest 12,1 százalékos fogyasztáscsökkentést értek el. A legnépszerűbb Qashqai típus motorjának átlagos szén-dioxid-kibocsátását 20 grammal csökkentették. A legrosszabb helyen a 2014-ben eladott Honda autók állnak, melyek 133 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki kilométerenként.

Az Európai Unió nyolc éve vezetett be a személygépkocsikra vonatkozó üzemanyag-hatékonysági előírásokat. Az azóta eltelt időben 37 grammal csökkent átlagosan a személygépkocsik kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátása. Ebből is látszik, milyen fontos, hogy az EU tovább folytassa a kibocsátási előírások szigorítását.

Íme, a gyártók 2014-es helyezései:

 1.  Peugeot-Citroën
 2. Toyota
 3. Renault
 4. Nissan
 5. Fiat
 6. Ford
 7. Suzuki
 8. Volkswagen
 9. Volvo
 10. Mazda
 11. Hyundai
 12. Generals Motors
 13. Daimler
 14. BMW
 15. Honda
-

Tipp