Milyen magasra nőhet egy faház?

HoHo Wien

Bécsben tervezik felépíteni a világ legmagasabb faházát, a HoHo Wien nevet viselő épület 84 méteres magasságával a fenntartható építkezés példájává válhat.

Az eddigi legmagasabb faház neve a Holczhochhaus német kifejezésből ered, a HoHo Wient Bécs legújabb városrészében, a Seestadt Aspernben építenék fel, és 24 emeletes lesz. A faházban a tervek szerint hotel, étterem, apartmanok, irodák, illetve wellness- és egészségügyi részlegek is kialakításra kerülnek, a beruházás 65 millió euróba kerül majd.

Fa-hibrid építkezés

Bécsben a fát igen fontos építőanyagként tartják számon, a HoHo Wien építése során is kiemelt hangsúlyt kap a fafelhasználáson alapuló fenntartható építkezés. A projekt során alkalmazott fa-hibrid építési eljárás lényege, hogy az épület központi tengelye egy erős vasbeton szerkezet, melynek feladata, hogy megerősítse a fa tartószerkezetet. A földszint feletti szinteken így a faanyag felhasználási aránya a 75 százalékot is elérheti.

Fő a biztonság

A világ legmagasabb faházánál a legnagyobb kihívást a tűzvédelem jelenti, erre az automatikus tűzoltóberendezések és a kisebb tűzszakaszok kialakítása adja meg a választ.

A beruházás helyszínválasztása sem véletlen, a Seestadt Aspern városfejelsztési projekt 2009-ben indult, és a fenntartható városfejlesztés egyik jelentős képviselője. A koncepció fontos részét képezik ugyanis az innovatív megoldások, valamint az energiaforrások felelősségteljes kihasználása. A városrész délkeleti részében 213 lakás és nyolc üzlet szintén fafelhasználáson alapuló építési módszerrel valósult meg – Bécs városa a 23,2 millió euróra rugó építési költségekből mintegy 7,9 millió euró támogatást biztosított.

Brigitte Jilka, Bécs városépítési igazgatója így fogalmazott: „A fa mint építőanyag tűnik az egyik legmeghatározóbb elemnek a jövő építőiparában, méghozzá nemcsak a fenntartható városfejlesztés, hanem a források gazdaságos felhasználása szempontjából is. Ezek Bécs számára is meghatározóak.”

Örökzöld házak

Mivel az éves fautánpótlás meghaladja a felhasználás mértékét, a fáról nyugodt szívvel elmondható, hogy fenntartható módon használható nyersanyag. Ráadásul könnyű súlya ellenére nagy szilárdságú és jó szigetelőképességű is, mindemellett pedig feldolgozásának energiaigénye is nagyságrendekkel alacsonyabb, mint például a betoné vagy az acélé.

A jelenlegi rekorder a norvégiai Bergenben található, 49 méteres magassága eddig elég volt ugyan az első helyhez, a most épülő bécsi faház azonban letaszítja majd trónjáról.

-

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>