Milyen tetőfóliát válasszunk?

Jobban jár, ha még a tél beállta előtt szigetel!

A tető a ház egyik legfontosabb része, hiszen otthonunk védőbástyájaként szolgál. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell rá fordítanunk az építkezés, kivitelezés során. Mégis van a tetőnek egy olyan eleme, amiről nem sokat olvasni a szaklapokban. Ez pedig a tetőfólia.

Tudta például, hogy a tetőfóliák megfelelő használatával télen akár 30% energiát is megspórolhat? Hogy nyáron 3-4 fokkal is hűvösebb lehet a tetőtérben a levegő a jól megválasztott és alkalmazott fóliának köszönhetően? Lássuk, milyen tényezők befolyásolják a jó döntést!

A legkönnyebb dolgunk az egyszerű tetőknél van, ilyenkor bátran használhatjuk a hagyományos, hálóerősítéses, polietilén tetőfóliát. Viszont általában nem ennyire egyszerű a helyzet…

A beépített tetőterek esetében például páraáteresztő tetőfóliát érdemes alkalmaznunk azért, hogy a hőszigetelés ne veszítse el funkcióját. Ezek a fóliák úgy lettek kialakítva, hogy a nedvességet és párát engedjék távozni, így azok nem tudnak lecsapódni az erre érzékeny rétegekben.

Milyen tetőfóliát válasszunk?

Legtöbb esetben ajánlott inkább a vastagabb, 140 g/m2 tömegű fóliát használnunk, hiszen ez jóval ellenállóbb, mint vékonyabb társa. Ha tudjuk, hogy fóliánknak extrém hőterhelést is ki kell állnia, akkor poliészter alapanyagú, nagy hőállóságú tetőfóliát alkalmazzunk.

A tetőfólia megfelelő használatával otthonunk energiahatékonyságát is erősíthetjük. Ha például a szélzáró tetőfóliát egy hővisszaverő réteggel kombináljuk, akkor jelentős, akár 30%-os energia-megtakarítást is elérhetünk, továbbá kellemesebbé, élhetőbbé tehetjük tetőterünket is, ami a nyári melegben nem elhanyagolható szempont. A hőveszteség csökkentése érdekében a fóliákat az átlapolásoknál érdemes összeragasztani, így a maximális szélzárásnak köszönhetően akár 10%-kal is csökkenthet energiafelhasználásunk.

A tető formája is befolyásolja a tervezést és a kivitelezést. Egy bonyolultabb forma esetén például nagyobb jelentősége van a vízzáró és vízelvezető képességnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk a csomópontok szakszerű kialakításának is. Tetőáttöréseknél – ilyen például a kémény, a tetőablak vagy a szellőző – vízzáró, ragasztott fóliacsatlakozást ajánlott készíteni, az ablakoknál pedig célszerű vízvezető léccel elvezetni a csapadékot.

- 2016-04-30

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)

 • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>