Mit tudsz, szuperakkumulátor?

Bár az okoskütyük egyre csak intelligensebbek lesznek, az akkumulátoraik fejlődésében mintha megállt volna az idő. A Samsung mérnökei és a területen élenjáró kutatók azonban már dolgoznak a megoldáson – a kulcs szerintük az akkumulátorok belsejének szilárdítása lehet.

Az örökké tartó szuperakkumlátor

A dél-koreai gyártó és a Massachusetts-i Technológiai Intézet közös fejlesztésének lényege egy olyan eljárás, amely lehetővé teheti a szinte örökké tartó akkumulátorok gyártását. Ehhez a kutatók szerint arra van szükség, hogy a belső halmazállapotot folyékonyról szilárdra változtassák. 

Ég veled, lítium-ion?

A manapság használatos lítium-ion akkumulátorok közvetítő elemként szerves folyadékot használnak, ez azonban a legfrissebb eredmények alapján nem a legoptimálisabb megoldás. A kutatásban részt vevő mérnökök ugyanis azt mondják, hogy a szilárd közvetítőanyag lesz, ami forradalmasíthatja az eddig ismert technológiát, és egyszersmind tartósabbá teheti a telepeket. A szilárd közvetítőanyaggal ugyanis az akkumulátorok nem csak hogy sokkal lassabban használódnak el, de biztonságosabbá is válnak, hiszen nem lesznek gyúlékonyak, és alig melegszenek majd fel töltés közben.

A kutatók szerint az új típusú akkumulátorokban 20-30 százalékkal több hely jut a felvehető feszültségnek, emiatt egy feltöltéssel a készülékek üzemideje jóval kitolódhat. A technológia előnye, hogy olcsó és minden területen használható, legyen szó okostelefonról vagy akár autókról.

A kérdés, hogy mikorra készülhet el az első „örökakksi”? Mindenesetre nagyon várjuk már!

- 2015-08-30

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>