Mit tudunk és mit nem a geotermikus energiáról?

Lassan, de biztosan növekszik a geotermikus energia

Egy online kutatás szerint Magyarországon az információhiány és a beruházási költségek hátráltatják leginkább a geotermikus energia elterjedését.

Az EU-Fire Kft. 2017 februárjában és márciusában elvégzett felmérésének eredményéről Dr. Kovács Imre, a geotermikus energia hasznosításával foglalkozó vállalat egyik tulajdonosa számolt be a Construma építőipari szakkiállításon 2017. április 7-én – írja a Tőzsdefórum. Az online kérdőív célja az volt, hogy kiderítse, a magyar lakosság mennyire van tisztában a geotermikus energia előnyeivel és felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban, illetve melyek a népszerűséget gátló tényezők.

A több mint háromezer megkérdezett közül sokan ismerik a geotermia alapjait. Tízből kilencen tudják például, hogy a geotermikus energia egy olyan megújuló energia, melyet fűtésre és hűtésre egyaránt használhatunk, és hogy hazánk geotermikus adottságai különösen jók. Ugyanennyien hallottak továbbá a hőszivattyús technológiáról is.

Az előnyöket ismerjük

Valamivel kevesebben – tízből heten – tudnak arról, hogy Magyarország egyes városaiban már geotermikus energiával működik a távfűtés, és még alacsonyabb azok száma, akik hallottak már arról, hogy a földhőből villamosenergia is kinyerhető, és jelenleg előkészítés alatt áll egy erre képes erőmű is.

Az online kutatásban résztvevők közül azzal szinte mindenki egyetértett, hogy a geotermikus energia használata környezetkímélőbb, költséghatékonyabb és biztonságosabb, mint a gázfűtés, és az ingatlan értékét is növeli. Azt viszont már csak a válaszadók fele tudta, hogy ezeknél a beruházásoknál viszonylag hosszabb megtérülési idővel kell számolni.

A költségek a fontosak

A kérdőív kitöltői a földhővel kapcsolatban felmerülő kérdéseiket is megfogalmazhatták. A legtöbben a geotermikus energiára átállás technikai és anyagi feltételeiről, illetve a bekerülési költségekről érdeklődtek, de voltak olyanok is, akik az elérhető pályázati lehetőségekről, valamint az állami és uniós támogatásokról szerettek volna többet megtudni.

- 2017-04-17

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>