Monumentális mennyiségű a szénkibocsátás mértéke

10 milliárd tonna évente a globális szénkibocsátás mértéke, mely jelentős részét a fosszilis energiahordozók elégetése okozza.

A jelenlegi szénkibocsátás túlmutat az eddigi adatokon, sokkal több, mint az 56 millió évvel ezelőtt bekövetkezett mérték, melyet a tenger alján megfagyott üvegházhatású gázok felszabadulása okozott – írja egy tanulmány a  Nature Geoscience című tudományos lapban. Ezt az időszakot a tudomány a paleocén-eocén hőmérsékleti maximumként (angol rövidítéssel: PETM) kezeli.

Az 56 millió évvel ezelőtti gyors felmelegedési ciklus kezdetén bolygónk természetes szénkibocsátása legalább négyezer éven keresztül évente 1,1 milliárd tonna lehetett. Ez a felszabaduló mennyiség akkor öt Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel járt, az óceánok elsavasodtak és a tengeri élővilág jelentősen károsodott. Ezt a folyamatot valamint ennek következményeit gyakorta hozzák ma is szóba a jelenlegi globális felmelegedés kapcsán.

“A jelenleg elérhető adatok alapján a mostani emberi tevékenység által okozott szénkibocsátás mértéke példátlan az elmúlt 66 millió évben” – hangsúlyozzák a tanulmányt író szakemberek.

Az ENSZ előrejelzése szerint a hőmérséklet akár 4,8 Celsius-fokkal is emelkedhet ebben az évszázadban. A forró hőmérséklet több természeti következményt idézhet elő: szárazságokat, áradásokat és egyre erősebb viharokat. A tengerbe jutó szén-dioxid az élővilágot is veszélybe sodorja, gyenge savat formál a tengervízben. A rákok és osztrigák így sokkal nehezebben vagy egyáltalán nem tudnak védőpáncélt kialakítani

.A tudósok a Hawaii Egyetem kutatója, Richard Zebee vezetésével a New Jersey államhoz közeli óceánfenékről származó apró tengeri élőlények fosszíliáit vetették vizsgálat alá, így becsülték meg az akkori felmelegedés mértékét.  “Eredményeink szerint az óceánok jövőbeli elsavasodása a PETM időszakhoz képest sokkal súlyosabb következményekkel járhat a meszes vázzal rendelkező élőlényekre nézve” – hangsúlyozta a kutató. Hozzátette azt is, hogy a mostani folyamat nyomán valószínűleg jóval több faj kihalása következik majd be az 56 millió évvel ezelőtti eseményekhez képest, mert akkor a halaknak és más élőlényeknek nem kellett ilyen gyorsan alkalmazkodniuk a hirtelen felmelegedő vízhez.

 

- 2016-03-24

Tipp