Mutatjuk, hogyan szigorodnak az energetikai követelmények

Mutatjuk, hogyan szigorodnak az energetikai követelmények

Ahogy arról korábban már írtunk, sok múlhat az épületek energetikai tanúsítványán. Befolyásolja többek között az ingatlan árát, az építési engedélyhez jutást és az épületszerkezetek milyenségét is. A vonatkozó szabályok és követelmények a jövőben több ütemben változnak, cikkünkből kiderül, hogyan.

Az energetikai tanúsítvány képet ad arról, hogy milyen a megvásárolni kívánt ingatlan energiafogyasztása és energetikai állapota, így egyértelműen fontos szerepe van az ingatlanok adás-vételében. Az épületenergia szabályozásában legutóbb 2016. január elsejével történtek változások. Akkor szigorítottak a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokon, mégpedig úgy, hogy az új épületek esetében minimum 25 százalékban határozták meg a megújuló energiák – az épületben keletkezett vagy a közelben előállított – hasznosításának mértékét.

Változó besorolási kategóriák

A szigorítások az energetikai tanúsítvány számításának módját és megjelenését is érintették. Függetlenítették például az energetikai osztályokba sorolást a felület-térfogat arányától (A/V), tízről tizenkettőre bővítették az osztályok számát, megduplázták a betűjeleket és átneveztek néhány kategóriát, valamint a közel nulla energiaigényt, azaz a BB kategóriát tették meg a megfelelőségi szintnek. Az AA kategória 2016 elejétől már csak akkor adható, ha a tanúsítvány mellé részletes számítást is mellékelnek, továbbá, ha megoldott a hőtermelő időjárásfüggő szabályozása, ha a fűtési és hűtési rendszer az egyes helyiségekben külön szabályozható, valamint az önálló tulajdonú vagy külön bérbe adható épületrészek energiafogyasztásának mérését külön költségelosztók vagy egyedi mérők biztosítják.

Hőszigetelés: egyre növekvő szigor

2018 januárjától a lakóépületek hőszigetelésében lesznek jelentős változások. Változik ugyanis az épületek egyes szerkezeti elemeire vonatkozó hőátbocsátási határérték (U érték). Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a falakon 47 százalékkal, a lapostetőkön 32 százalékkal, a padlókon pedig 40 százalékkal csökkenjen a hőveszteség a korábbi előírásokhoz képest.

2021-től pedig elérkezik a legdurvább szigorítás, amikor is már csak olyan épületek kaphatnak majd használatbavételi engedélyt, amelyek az elkészültük idején – vagyis többé nem a tervezésnél és az építési engedélyek kiadásánál – érvényes energetikai előírásoknak megfelelnek.

A Pannon Építőműhely Kft. szakértő kollégái rövid határidővel vállalják az energetikai tanúsítványok elkészítését.

- 2017-09-11

Tipp