Mutatjuk, hogyan szigorodnak az energetikai követelmények

Mutatjuk, hogyan szigorodnak az energetikai követelmények

Ahogy arról korábban már írtunk, sok múlhat az épületek energetikai tanúsítványán. Befolyásolja többek között az ingatlan árát, az építési engedélyhez jutást és az épületszerkezetek milyenségét is. A vonatkozó szabályok és követelmények a jövőben több ütemben változnak, cikkünkből kiderül, hogyan.

Az energetikai tanúsítvány képet ad arról, hogy milyen a megvásárolni kívánt ingatlan energiafogyasztása és energetikai állapota, így egyértelműen fontos szerepe van az ingatlanok adás-vételében. Az épületenergia szabályozásában legutóbb 2016. január elsejével történtek változások. Akkor szigorítottak a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokon, mégpedig úgy, hogy az új épületek esetében minimum 25 százalékban határozták meg a megújuló energiák – az épületben keletkezett vagy a közelben előállított – hasznosításának mértékét.

Változó besorolási kategóriák

A szigorítások az energetikai tanúsítvány számításának módját és megjelenését is érintették. Függetlenítették például az energetikai osztályokba sorolást a felület-térfogat arányától (A/V), tízről tizenkettőre bővítették az osztályok számát, megduplázták a betűjeleket és átneveztek néhány kategóriát, valamint a közel nulla energiaigényt, azaz a BB kategóriát tették meg a megfelelőségi szintnek. Az AA kategória 2016 elejétől már csak akkor adható, ha a tanúsítvány mellé részletes számítást is mellékelnek, továbbá, ha megoldott a hőtermelő időjárásfüggő szabályozása, ha a fűtési és hűtési rendszer az egyes helyiségekben külön szabályozható, valamint az önálló tulajdonú vagy külön bérbe adható épületrészek energiafogyasztásának mérését külön költségelosztók vagy egyedi mérők biztosítják.

Hőszigetelés: egyre növekvő szigor

2018 januárjától a lakóépületek hőszigetelésében lesznek jelentős változások. Változik ugyanis az épületek egyes szerkezeti elemeire vonatkozó hőátbocsátási határérték (U érték). Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a falakon 47 százalékkal, a lapostetőkön 32 százalékkal, a padlókon pedig 40 százalékkal csökkenjen a hőveszteség a korábbi előírásokhoz képest.

2021-től pedig elérkezik a legdurvább szigorítás, amikor is már csak olyan épületek kaphatnak majd használatbavételi engedélyt, amelyek az elkészültük idején – vagyis többé nem a tervezésnél és az építési engedélyek kiadásánál – érvényes energetikai előírásoknak megfelelnek.

A Pannon Építőműhely Kft. szakértő kollégái rövid határidővel vállalják az energetikai tanúsítványok elkészítését.

-

Tipp

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)