Napelemfarmként kelhet életre Csernobil

Életre kel Csernobil

Óriási napelemfarm formájában kelhet új életre a világ egyik legtragikusabb nukleáris katasztrófájának helyszíne – írja az origo.hu. Csernobil 30 év után külföldi befektetők által termelhet újra energiát.

A több ezer négyzetkilométer nagyságú területen napelemfarm létesítésére készül az ukrán kormány, az erre kiírt pályázatra számtalan vállalat, köztük német, ír, osztrák, bolgár, dán, fehérorosz és kínai cégek is jelentkeztek, hogy kibéreljék a radioaktív sugárzással fertőzött övezetet.

Mivel Csernobil veszélyes zónának számít, így a helyszínen tilos olyan ipari tevékenységet folytatni, amely a munkaerő állandó ott-tartózkodását kívánja meg. Éppen ezért tűnik megfelelő választásnak a napelemtelep, ráadásul az érintett területen a napsütéses órák száma is igen kedvező. A napelemek két gigawatt energiát lennének képesek termelni, a meglévő vezetékhálózat pedig az energia szállítását is meg tudná oldani.

Még mindig veszélyes zóna

Csernobil körzetéből az 1986-ban bekövetkezett robbanást követően több mint háromszáz ezer embert kellett kilakoltatni, a terület pedig használhatatlanná vált. A reaktor aktív övezete a vegyi- és gázrobbanás során megsemmisült, a levegőbe a radioaktív anyagból tonnaszámra került a levegőbe, és a két hétig tartó tűz miatt további veszélyes anyagok is felszabadultak.

A sérült blokk tavaly egy hosszú távú védelmet biztosító acél szarkofágot kapott, amelyet a francia Novarka konszern épített. A költségek fedezéséhez az ukrán kormány jelentős támogatást kapott az Európai Uniótól, az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól, több európai országtól, továbbá Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Japán is hozzájárult a beruházáshoz.

- 2017-01-31

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>