Napenergiával tölt a BMW új rendszere

Elektromos autókkal újított a Magyar Posta

A BMW januárban, a Las Vegas-i Szórakoztató Elektronika Kiállításon (CES – Consumer Electronics Show) mutatta be legújabb innovációját, a BMW otthoni töltési hálózatot (BMW i Home Charging Services). A megoldás az elektromos és plug-in hibrid BMW modellek otthoni töltésére szolgál.

A rendszer a töltéshez szükséges energiát a háztartási napenergia-hasznosító rendszerből nyeri, így amennyiben lehetséges, napenergiát használ. Ha nincs elegendő mennyiség, vagy a háztartásban nincs ilyen napenergiát hasznosító rendszer, akkor a járművet akkor tölti fel, amikor a legolcsóbb a villamosenergia. Ez az Egyesült Államokban akár 800 dollár megtakarítást is jelenthet évente!

A cél az olcsó mobilitás

A BMW automatizált töltési hálózata egy olyan megoldást kínál, mely egyesíti az internet-alapú adatrendszerek és az intelligens, villamosenergia-hálózatra csatlakoztatott járműtöltés előnyeit. “A BMW az első olyan autógyártó, aki egy ennyire széleskörű, okos járműtöltési megoldást kínál az ügyfeleinek” – fogalmazott Julian Lienich projektmenedzser. Hozzátette: “Célunk, hogy ügyfeleink számára a mobilitást annyira olcsóvá tegyük, amennyire csak lehetséges, egyúttal pedig biztosítsuk számukra a zöld energia maximális kihasználhatóságát anélkül, hogy részükről ez bármiféle szervezést igényelne”.

A töltési hálózat kijelzője a kiállításon mutatta a valós idejű időjárási adatokat és a napenergia-előrejelzést is, ezzel látványosan szemléltetve a látogatóknak azt, hogy a BMW milyen elvek mentén optimalizálhatja a jövő autótöltését.

Eltárolja az energiát a rendszer

A kiállításon a BMW az új termékkoncepcióját is bemutatta: az elektromos modellekben használt nagy teljesítményű akkumulátorok újrafelhasználásából fix energiatároló rendszert fejleszt, mely képes lesz arra, hogy napsütés esetén eltárolja az energiát például a háztartási napenergia-hasznosító rendszerből, és ezt az energiát később az autó töltésére vagy akár a háztartás energiaszükségletének kielégítésére használja el.

A rendszer így napszaktól függetlenül képes lesz felhasználni a napenergiát, ezzel pedig lehetővé teszi a háztartások számára a magasabb szintű energia-önállóságot, továbbá minimalizálja az egyre magasabb energiaárakból származó költségeket.

A BMW új töltési hálózatának tehát az a célja, hogy csökkentse a töltési költségeket. A napenergia ilyen módon történő intelligens felhasználása teljesen automatizált és önálló járműtöltési megoldást nyújt. A rendszer várhatóan 2016-tól lesz elérhető a BMW ügyfeleinek.

- 2015-01-25

Tipp