Nehezen regenerálódnak a szárazság után az erdők

Az egyre gyakoribb szárazságok miatt a vártnál tovább tart a világ erdeinek talpra állása, ennek következtében az erdők a korábban feltételezettnél kevesebb szén-dioxid eltárolására képesek – vélik az Utahi Egyetem kutatói.

A Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amennyiben a fák kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, a klímaváltozás hatásai is rosszabbak lesznek, mint azt korábban gondolták.

William Anderegg, a tanulmány vezető szerzője így fogalmazott a kutatás eredményei kapcsán: Ez igen lényeges, mivel a jövőben a szárazságok gyakoribbá és súlyosabbá válnak a klímaváltozás miatt. Egyes erdők még talpra sem állnak, amikor a következő szárazság lecsap”.

A szakemberek kimutatták, hogy  átlagosan kettőtől négy évig tartó időszak kell a növényeknek ahhoz, hogy az aszály után visszanyerjék normális növekedési ritmusukat, és így nagyobb mennyiségű szén-dioxidot tudjanak elraktározni.

A fák egy szárazság utáni első évben nyolc százalékkal lassabban nőnek, míg a másodikban öt százalékkal lassabb a gyarapodás mértéke. Ha ezeket az adatok a világ összes erdőjére kivetítjük, valamint figyelembe vesszük, hogy egyre gyakrabb a szárazság, ezek a kis eltérések is számottevőek az atmoszférában maradt szén-dioxid mennyiségének tekintetében.

Egy évszázad alatt ugyanis a félig száraz térségekben lévő erdők kapacitásának csökkenése miatt 1,6 millió gigatonnával több szén-dioxid kerül a légkörbe. Ez annyi, mint az Egyesült Államok éves energiafelhasználásából származó széndioxid-kibocsátás. A felmérés során 1300 erdőt tanulmányoztak a szakemberek világszerte az 1948 óta gyűjtött, adatokat felhasználva.

- 2015-08-12

Tipp

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>