Nem minden zöld, ami geotermikus

A világ legerősebb geotermikus kútját fúrják

Nem minden geotermikus kút hat jótékonyan a környezetre – legalábbis ez derül ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik friss elemzéséből.

Bár a geotermikus kutak általában tiszta hőenergiát biztosítanak, nem lehet kijelenteni, hogy teljesen zöldek, és nem szennyezik a környezetet. Az EBRD elemzésében olyan török geotermikus kutakat hoz fel példaként, melyek egy része a különös geológiai adottságaik miatt legalább annyira szennyezőek, mint a széntüzelésű erőművek – az EBRD finanszírozóként is jelen van ennél a geotermikus projektnél, a szervezet januárban 100 millió eurót különített el erre a célra.

A szervezet tanulmánya szerint Törökországban olyan földalatti mészkőréteget találni, melyekből – ha 280 Celsius-fokos gőzzel érintkeznek – szén-dioxid oldódik ki. Ráadásul ezen mészkőrétegek többsége a geotermikus kutak közelében találhatóak – például Anatóliában is ezzel a problémával szembesültek az elemzők. Azt hozzá kell tenni, hogy ez rendkívül ritka jelenség a megújuló energiaforrásoknál, a geotermikus kutak normál esetben egyáltalán nem járnak üvegházhatású gáz kibocsátásával.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon egyébként ez a jelenség teljesen ismeretlen, ugyanis az itthoni geotermikus kutaknál nem fordul elő ilyen magas hőmérséklet (280 Celsius-fok). Ha van is némi üvegház-kibocsátása egy geotermikus rendszernek, a fosszilis energiákhoz képest a mérleg még így is bőven pozitív marad.

Természetesen akadnak olyan török energetikai vállalkozások, melyek vitatják a nyilvánosságra hozott tanulmány megállapításait, ilyen például a Zorlu Enerji, mely mostanáig közel egy milliárd dollárt fektetett a geotermikus projektbe. Továbbá vannak olyan cégek is, melyek már azt vizsgálják, hogyan tudják a mészkőréteg által kibocsátott szén-dioxidot visszajuttatni a földbe.

A török geotermikus projekteknél a következő években jelentős felfutás várható. A cél az, hogy 2023-ra 60 százalékkal növelni tudják a geotermikus kapacitásokat, melyek így elérhetik az 1000 Megawattot, ami már egy atomerőmű kapacitásával vetekszik.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>