Nem szemét a hulladék – innovatív újrahasznosítás

szelektív hulladék

Lezárult a környezetbarát technológiák bővítését és fejlesztését tartalmazó fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer program első szakasza, amelyben az újrahasznosítást segítő beruházásokat hajtottak végre.

A létrejövő hulladék korszerű felhasználása, az újrahasznosítás mértékének növelése környezetbarát módon, valamint minél szélesebb körben a lakosság környezettudatos szemléletének kialakítása az alappillérjei annak a 8,4 milliárd forintos európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek, melynek első szakasza a közelmúltban zárult le.

A program sikerének könyvelhető el többek között egy új lomdaráló berendezés, amely a nagydarabos lomtalanítási hulladékok helyi aprítására szolgál évi körülbelül 15 ezer tonna kapacitással. Ennek használata nagymértékben növeli a begyűjtött lomtalanítási hulladék energetikai hasznosításának hatékonyságát. A lomtalanítás során begyűjtött, magas fűtőértékű szemetet, amit korábban nem tudtak felhasználni, most termikusan hasznosíthatóvá váltak. A lomtalanítási hulladékok elégetése során villamos energia és távhő állítható elő, amelyek a fővárosi hálózatba kerülnek.

Továbbá lehetőség nyílt a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben a korábbi fémleválasztó berendezés lecserélésére. Az új, modernebb eszköz jóval hatékonyabb: az égetés során keletkező salakból a mágnesezhető anyagokat választ le kevesebb energiafelhasználással. A folyamat során keletkező fém pedig újrahasznosítható.

Hulladék szelektálás és hulladék udvar

A XV. és XVIII. kerület két új szemléletformáló és újrahasználati központtal gazdagodott. Az épületek leginkább hulladékudvarként, valamint nyugati mintán alapuló újrahasználati központként működnek,ahol leadhatóak a szelektíven gyűjtött hulladékok, továbbá elcserélhetők azok a tárgyak, melyek jelenlegi tulajdonosaiknak nem értékesek, de más számára hasznosak lehetnek. A X. kerületben válogató-előkészítő létesítményt hoztak létre, amely a szelektíven begyűjtött hulladékok utóválogatásának biztosít helyszínt.

A projektben végrehajtott beruházásoknak két kiemelkedő eredményeként könyvelhető el mintegy száz új munkahely létesítése és a lerakott hulladékmennyiség csökkenése.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>