Nincs annyi erdőirtás, mégis egyre fogynak az erdők

Felére csökkent az elmúlt 25 évben az erdőirtás mértéke a világon, ám a népesség és a mezőgazdasági termelés növekedése miatt az erdők mégis egyre csak fogynak – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) A globális felmérés az erdei erőforrásokról 2015 című kiadványából.

A témában eddig napvilágot látott legátfogóbb tanulmányt, mely 234 országot és régiót vizsgál, az Erdészeti Világkongresszus során mutatták be a dél-afrikai Durbanben.

Erdőink kiemelkedő szerepet játszanak az elmaradott vidéki területek felzárkóztatásában, sokak számára az élelmezésbiztonság és a megélhetés garanciái. A természet körforgásához is hozzájárulnak a levegő és víz tisztításával, a biológiai sokféleség megóvásával és a klímaváltozás elleni küzdelemmel” – mutatott rá José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója a probléma fontosságára.

1990-ben még a szárazföld 31,6 százalékát, azaz 4128 millió hektárnyi területet borított erdőség, napjainkra már csak 3999 millió hektár maradt, ami egy százalékos csökkenést jelent. Az elmúlt években a csökkenés üteme azonban valamelyest lelassult: az 1990-ben mért 0,18 százalékról az elmúlt öt évben 0,08 százalékra változott.

Jelenleg a világ erdőségeinek mintegy 93 százaléka természetes erdő, ami magában foglalja az érintetlen “elsődleges” és másodlagos, természetes módon regenerálódott erdőségeket. A maradék 7 százalékot a telepített erdők teszik ki, melyek kiterjedése az elmúlt 25 évben 110 millió hektárral nőtt – a természetes erdők rovására. Továbbá a magántulajdonú erdők száma is emelkedett az elmúlt negyed évszázadban.

A tanulmány ismerteti, hogy az erdőirtás mértéke a trópusi területeken a legnagyobb – leginkább Afrikát és Latin-Amerikát érinti a probléma. A FAQ felhívja a figyelmet arra, hogy az erdőségek állapotának romlása növeli az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben, a fák kivágásával pedig csökken a széndioxid-kapacitás is.

- 2015-08-25

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>