Nőtt a zöldáram-termelés

Nőtt a zöldáram-termelés

Tovább növekedett 2015-ben a megújuló és hulladékalapú villamosenergia-termelés a 2014-es adatokhoz képest – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolójából.

A megújuló energiaforrások hasznosítása mind a nemzetközi fenntarthatósági és klímavédelmi célok tekintetében, mind pedig hazánk gazdaságfejlesztési törekvéseinek szempontjából kiemelten fontos. Az alternatív energiák fokozottabb alkalmazása például jelentős eszköze lehet a területfejlesztésnek, miközben munkahelyeket teremthet, javíthatja az adott térség képességét, illetve megalapozhatja fenntarthatóságát is. Éppen ezért a hazai támogatási rendszer több eszközzel is igyekszik elősegíteni az energia- és klímapolitikai célok elérését. Ilyen eszköz például a hulladékalapú villamosenergia-termelés ösztönzésére létrehozott kötelező átvételi (KÁT) rendszer is.

Egy százalékos növekedés

A KÁT keretében 2015-ben értékesített villamosenergia-mennyiség 438,24 GWh volt, melyből összesen 2402,31 GWh volt megújuló. A tavalyi év időjárása sajnálatos módon nem kedvezett a vízerőműveknek, így azok a 2014-es évhez képest 23 százalékkal kevesebb villamos energiát termeltek. Ezt a termelés-csökkenést viszont ellensúlyozta a szél-, nap-, biomassza- és hulladékégető erőművek termelésének növekedése. Mindent egybevetve 1,1 százalékkal nőtt tavaly 2014-hez képest a KÁT rendszer keretében értékesített energiamennyiség.

A KÁT rendszerbe értékesítő erőművek összesített beépített kapacitása tavaly év végén elérte a 854,3 MW-ot, ami 4,5 százalékos emelkedést jelent az előző év eredményeihez viszonyítva. A KÁT keretében kifizetett összeg 79,94 milliárd forint volt, ami 1 százalékos növekedést mutat, a KÁT támogatás pedig 2 százalékkal nőtt, elérve az évi 49,58 Mrd Ft-ot.

-

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>