Növénnyel a szmog ellen

Azok, akik városban élnek, tudják, hogy mit jelent a természetes fény hiánya és a szennyezett levegő, melyek egyre nagyobb problémát jelentenek.

A növényfalak viszont tökéletes megoldást jelenthetnek arra, hogy a városok kártékony hatásait valamennyire csökkenthessük. Így például a levegő- és porszennyezés tekintetében is segítségül hívhatjuk a zöldfalat. De mi is ez tulajdonképpen?

A zöldfalak növénnyel benőtt felületek, melyek lehetnek természetesek, valamint épített, mesterséges típusúak. Előbbi esetében a növény gyökérzete közvetlen kapcsolatban van a termőtalajjal, illetve növekedésük is vertikális jellegű. Míg az épített zöldfalaknál épp az ellenkezője igaz.

A növényi falak közül is az egyik legnépszerűbb a borostyánfal – örökzöld lévén egész évben jól érzi magát a falakon, gyakorlatilag minden falfelület beborítására alkalmas, továbbá élettartama is hosszabb, mint a többi, növényi falnak alkalmas növényé.

Csákai Péter kertészmérnök az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorában elmondta, hogy a zöldfalak legnagyobb pozitív hatásai közé tartozik, hogy védenek a napsugárzással szemben, miközben a levegőben lévő káros szén-dioxidot is megkötik.

A nyári hőségben a házfalak hőmérséklete akár a 40-45°C-ot is elérhetik, a természetes borostyánfal azonban csökkenti a túlzott hőtermelést, és kellemes mikroklímát nyújt ezáltal környezetének. További előnye, hogy megvédi az épületet a falra verődő esőtől, jégtől, illetve a fagytól is, a levelek pedig elnyelik, valamint visszaverik a hanghullámokat, így a zajszennyezettséget is csökkentik.

- 2015-08-29

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>