Növényi hulladékból lehet biogáz

Németországban arra keresnek megoldást, miként hasznosulhat gazdaságosan a folyók és tavak nemkívánatos növényzete.

A folyókban és tavakban gyakran előfordulnak olyan nemkívánatos növények, melyek szabályozása és ritkítása gondokat okoz. A németországi AquaMak-projektben éppen ezekre az élőlényekre helyezik a hangsúlyt. A programban arra keresnek lehetőségeket, miként lehetne ezeket a növényeket gazdaságosan és hatékonyan felhasználni.

Mivel ezek eltávolítása hatalmas munkába és súlyos összegekbe kerülne, más megoldásokat kell kiötleni a probléma megszüntetésére. Ideálisnak tűnhet az a módszer, amelyben az ilyen feleslegesnek tartott növényzetre, mint biológiai eredetű hulladékra tekintenének. Így nem kellene azokat elpusztítani, hanem gazdag biomasszatömegüket ökonómiailag és ökológiailag ésszerűen hasznosítani lehetne. A biogáz-berendezésekben ezek az élőlények alapanyagként (szubsztrátumként) felhasználhatók – adta hírül a a hfwu.de.

Jelenleg az AquaMak-projekt keretében azt vizsgálják, hogy Németországban mekkora mennyiségű „hulladékkal” lehet számolni, milyen műszaki megoldásokat kellene igénybe venni, és mindezek költsége mekkora lenne.

Nem számítana egyedi esetnek az elsőre különösnek tűnő módszer, ugyanis szintén Németországban már találtak meglepő területeket a biogáz felhasználásában. Múlt évben például néhány nyitott strand fűtését biogáz által nyert energiával oldották meg. A jövőre vonatkozó tervek szerint az országban több mint 100 szabadtéri strandot fognak a fűtéshez biogázból származó energiával ellátni. Az energia egy blokkhőerőműből áramlik az erre a célra szolgáló külön vezetéken a fürdőbe. Mindez gazdaságos megoldásnak bizonyul, hiszen a Frankföldön lévő Monte Kaolino nevű szabadidőpark strandon ezzel a módszerrel évente 170 ezer liter fűtőolajat takarítanak meg.

 

- 2016-03-04

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>