Nyílászárók beépítése és a hőszigetelés – korszerűsítés

hőszigetelés

A nyílászárók helyes beépítésével sokat javíthatunk energia megtakarítási képességünkön, csökkentjük a fenntartási költségeket. Mit kell tudni a nyílászárók energetikailag megfelelő beépítéséről?

A korszerű nyílászárók olyan kedvező hőátbocsátási értékekkel rendelkeznek, melyeket néhány évtizede még a falazatok sem tudtak biztosítani. Magas fokú légzárási képességük miatt az optimális légutánpótlásról mesterséges úton kell gondoskodni!

Mire kell vigyázni a nyílászárók beépítésénél?

A legfontosabb, hogy a fűtött térfogatot körülvevő épületburok ne szakadjon meg. Ez azt jelenti, hogy a külső hőszigetelés “folytatódik” a káva és a nyílászárók vonalában.

Hibák, melyek akadályozzák az energiatakarékos üzemeltetést

Az átgondolatlan kiviteli terven vagy szakszerűtlen beépítésen még a legkorszerűbb nyílászárók sem képesek segíteni. Sőt hőhidasság miatt akár penészes felületek is kialakulhatnak!

A beépítés statikai megfelelősége, merevsége a tokon keresztül átmenő, megfelelő hosszúságú csavarokon vagy a tokhoz és a falazathoz rögzítendő acél beépítő-lemezeken múlik. A kizárólag PUR hab által biztosított beépítés nem tekinthető megfelelőnek.

Számos esetben találkozunk pontatlanul, hőhidasan beépített ablakokkal és ajtókkal. Ilyenkor az épület transzmissziós és filtrációs hővesztesége egyaránt jelentősen megnövekedhet.

Nyílászárók beépítési lehetőségei külső hőszigetelés esetében

Napjainkban a leggyakoribb beépítési módszer, amikor a jellemzően 8-12 cm-es homlokzati hőszigetelés részben ráfordul a nyílászáróra kisebb (3-5 cm) vastagságban, ezáltal csökkentve a káva hőhidasságát. A csökkentett vastagság miatt itt a legkedvezőbb lambda értékű hőszigetelő anyag alkalmazása érdemes. (Az esztétikai követelményeknek megfelelő szélességű toktoldó beépítésével lehet megfelelni.) – 1. kép.

Amikor teljesen befordul a hőszigetelés – ez  általában 5 cm-es vastagságú – a belső térben található magasabb pára lecsapódhat a belső kávában a fal és hőszigeletés találkozásánál. Ezért ez esetben a páraáteresztő szigetelő anyag használata javasolt.- 2. kép

Egyre gyakrabban alkalmazzák azt a megoldást, hogy a nyílászárót a külső falsíkhoz illesztik. Ez esetben könnyebben alakulhat ki az üveg felületén páralecsapódás, mivel a vastag belső káva akadályozza a belső légmozgást. – 3. kép

A lég és vízzárás érdekében a belső oldalon elhelyezett párazáró és a külső oldalon elhelyezett páraáteresztő szalag felragasztása szükséges mindegyik esetben.

ablak beépítés, hőszigetelés

ablak beépítés, hőszigetelés

Kép forrása: pannonmuhely.hu

-

Tipp

 • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

  Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

 • Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

  Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből. A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családi ház állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

  Egyre több házat szigetelnek

  Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100.000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25.000 hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17%-a, 2017-ben pedig 19%-a volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21%-ra növekedett.

  „Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50%-a is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

  Gyorsabban nőtt a szigetelt ingatlanok ára

  A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatása rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké.

  „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222.000 Ft/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20%-kal drágábban, átlagosan 270.000 Ft/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. „Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

  Forrás: Knauf Insulation

  Csongrád megyében akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt ház

  A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

  Az eredmények a szakértőket is meglepték! Körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4,0 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített.

  A felmérés rámutat arra is, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900.000 forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100.000 forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

  Van, ahol a szigetelés csak álom

  A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. A Knauf Insulation és az Otthontérkép elemzői szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes.

  A családi ház hirdetésekben, a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6%), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3%), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4%) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10%) és Nógrád megyében (8%) van.

  Forrás: Zöldunió (www.zoldunio.hu)