Ökológiai katasztrófa fenyeget?

Ökológiai katasztrófa fenyeget?

A bolygónk felszínének 58 százalékán a biodiverzitás már olyannyira veszélybe került, hogy átlépte a tudósok szerint biztonságosnak vélt szintet.

A Science című tudományos magazinban tették közzé az erről szóló kutatást, melyből az is kiderül, hogy a veszteség sok helyen oly nagy mértékű, hogy már csak emberi közbeavatkozással tehető újra működőképessé az ökoszisztéma.

A nemzetközi kutatócsoport által összeállított tanulmánytól azonban sok tudós inkább tartózkodik, ők úgy vélik, korai még ökológiai katasztrófáról beszélni.

Szint alatt vagyunk

A határvonal mértékét, mely alapján vizsgálták a biológiai sokféleség helyzetét, a szakemberek korábbi munkáikban állapították meg. Ezek szerint a biztonságos szint az, amikor egy adott élőhelyen az eredeti, vagyis az emberi igénybevétel előtt ott élő fajok több mint 90 százaléka megtalálható. Ha e szint alá csökken a fajok száma, akkor beszélhetünk arról, hogy az adott ökoszisztéma többé már nem képes fenntartani magát. A tanulmány szerint jelenleg a globális átlag 84,6 százalékon áll.

2,3 millió feljegyzés

A kutatás során az University College London tudósa, Tim Newbold és munkatársai biodiverzitási térképet is rajzoltak, ehhez egy 2,3 millió bejegyzést tartalmazó adatbázist elemeztek ki, melyet 18 600 élőhely 39 100 fajáról készítettek. Ezeket e feljegyzéseket vetették össze a földhasználati adatokkal azért, hogy kiderüljön az emberi jelenlét milyen hatással volt a biológiai sokszínűségre.

A vizsgálatok megmutatták, hogy a tizennégy földi ökoszisztémából hét már átlépte a biztonsági hartárvonalat. A legnagyobb veszély a füves pusztákat, a cserjéseket és a szavannákat fenyegeti, valamint a trópusok is kikerültek a biztonságos zónából. A legkevésbé a sarkvidéket és a tundrát viseli meg az emberi igénybevétel.

- 2016-07-31

Tipp

  • Energia tanúsítvány magánszemélyeknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>

  • Energia tanúsítvány lakossági ügyfeleknek 0%-os áfával!!!

    Tanúsítás brutto 9900 Ft-tól! Részletek itt>>